kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdal İnönü'nün ardından

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Erdal İnönü'nün ardından
Eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Erdal İnönü'nün vefatının ardından birlikte çalıştığı siyasetçiler, İnönü'nün her zaman sevgiyle anılacağını vurgulayarak, Türkiye'nin önemli bir bilimadamı ve siyasetçisini kaybettiğini belirttiler.

KARAYALÇIN: "ASLAN SOSYAL DEMOKRATLARIN BAŞI SAĞOLSUN"

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, telefonla katıldığı canlı yayında gözyaşlarına hakim olamadı. Güçlükle konuşan Karayalçın, SHP'nin Onursal Genel Başkanı olan Erdal İnönü'nün siyasi hayattaki yerini vurguladı. "Sosyal demokrasi büyük bir önderini kaybetti. Aslan sosyal demokratların başı sağolsun" diyen Karayalçın şöyle devam etti:
"Telafi edebilir miyiz bilemiyorum. Yaşamının son bulmasıyla onun bıraktıklarının son bulacağını sanmıyorum. Onun siyaset konusunda verdiği mesajlar her zaman yaşayacak ve herkes tarafından dikkate alınacaktır. Siyasi amortisman kavramını siyasete kazandırmıştı. Genel başkanlık görevini kendi isteğiyle bırakarak herkese önemli bir mesaj vermişti."

SHP Genel Başkanı Karayalçın, yayınladığı başsağlığı mesajında ise "Erdal İnönü 12 Eylül sonrasında Türkiye'nin içine düştüğü karanlığın yenilmesinde, makus talihinin değişmesinde çok önemli görevler yapmış bir devlet adamıdır" dedi. Karayalçın, mesajında, şöyle dedi:

"Erdal İnönü 12 Eylül sonrasında Türkiye'nin içine düştüğü karanlığın yenilmesinde, makus talihinin değişmesinde çok önemli görevler yapmış bir devlet adamıdır. Türkiye'nin sosyal demokratları onun önderliğinde Sosyal Demokrat Halkçı Partiyi şekillendirerek, demokrasiyi ve özgürlükleri yeniden kazanmak için Türkiye halkına öncülük etmiştir. Türk siyasi hayatına unutulmaz katkıları olan Onursal Genel Başkanımıza Tanrıdan rahmet diliyorum, sosyal demokratlara, partililerimize ve tüm ulusumuza başsağlığı dileklerimi sunuyorum."

SİYASI KÜLTÜRE ÖNEMLİ KATKILARI OLDU

Eski CHP Genel Sekreteri, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay:
"Her zaman olgun bir siyasetçiydi, hiçbir zaman hırsları olmadı. Özgürlük konusunda başkalarının tehlikeli gördüğü alanlarda görüşlerini kararlılıkla savunurdu. Siyasi kültüre önemli katkıları oldu. İyi yetişmiş Türk toplumunu gözlemiş ve batı eğitimi almış bir insandı. Derin bir espiri anlayışı güleryüzü vardı. Türkiye'nin görmediği bir şey yapmış genel başkanlık görevini kendi isteğiyle bırakmıştı. Bu nedenle Türk siyasetine önemli katkıları oldu."

SOLDA DAĞINIKLIĞI GİDERDİ

Eski SHP Grup Başkanvekili Ercan Karakaş:
"Sol partiler arasındaki dağınıklığı giderdi. 12 Eylül sonrasında sosyal demokrat hareketin yeniden güçlenmesi için hiç yer almadığı siyasete girdi. Bu nedenle yaptıkları hiç unutulmayacak. Hep birleştirici bir insandı ve demokrat bir kişiliği vardı. Kendisiyle 3-4 ay önce yaptığım konuşmada, sosyal demokraside bütünleşme ve güçlenmeye gerek olduğunu ve bir araya gelinmesi gerektiğini söylemişti."

GÜNEYDOĞU'YU SORDU

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül:
"Halit Toraman ve Hikmet Çetin'le birlikte geçtiğimiz hafta tedavi gördüğü ABD'de kendisini ziyaret ettik. İyi ki gitmişiz, iyi ki ziyaret etmişiz. Kendisi bize 'zahmet ettiniz, ağır hasta olduğumu duydunuz da mı geldiniz' dedi. Uzun uzun sohbet ettik. Sayın Çetin'e Güneydoğudaki gelişmeleri, son yaşanan saldırıları sordu. Bana Şişli Belediyesi'ndeki çalışmalarımızı sordu. Demokrasiye son derece değer veren, çok değerli bir siyasetçiydi. Hepimizin başı sağolsun."

"SOSYAL DEMOKRATLARI TOPARLADI"

CHP İstanbul Milletvekili Ali Topuz: "Kendisinin 12 Eylül sonrasında siyasete girişi sırasında ben yurtdışındaydım ama daha sonra birlikte çalıştık. Erdal Beyin kaybı çok büyük bir kayıp, çok mükemmel bir insanı kaybettik. İnönü Türkiye'de çok saygınlığı olan bir insan olduğu kadar kişiliğinden kaynaklanan bir sevimliliği de vardı. Onun yerini dolduracak insan. Ben şahsen çok üzgünüm. Erdal Bey, en zor dönemde CHP'lilerin derleyip toparlanması konusunda çok önemli bir misyon üstlendi. 1980 ihtilalinin yarattığı boşlukta, Türkiye'de sosyal demokrasi düşüncesini ayakta tutmak için önemli bir görev yaptı. Allah rahmet eylesin. Siyaseti kendisi için uzun süreli hayat alanı görmediği için yerini yeni insanlara bıraktı. O bakımdan da siyasi liderler için örnek alınması gereken bir kişi olarak anılması gerekir."

"GÜVEN VEREN İNSANDI"

DTP Grup Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk:
"Erdal Bey gerçekten tüm toplumu kucaklamayı esas alan, demokrasiyi özümsemiş, farklılıkları zenginlik gören, kucaklayıcı bir insandı. Güven veren insandı. Uzun süre kendisiyle çalıştım. Gerçekten çağdaş değerlerin Türkiye'de egemen olmasını isteyen bir insandı, tarihi çok iyi bilen, gelecek için de kardeşleşmeyi esas alan mantığı savundu. Ama ne zaman ki bu mantığının gerçekleşmeyeceğini gördü o zaman büyük bir umutsuzluk içine düştüğünü gördüm. 1994'lerde bir umutsuzluk içine girdimişti. Gerçekten üzüldüm. Tanrı'dan rahmet diliyorum."

"KUBBEDE HOŞ SEDA BIRAKTI"

AKP Ankara Milletvekili Salih Kapusuz:
"Doğrusu rahmetli İnönü'nün aramızdan ayrılmasından Türk siyaseti adına da üzüntü duydum. Kendisiyle aynı dönemlerde Meclis'te bulunduk. Kendisiine Allah tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Kendi yapısı gereği, sükuneti, uyumuyla, kendi arzusuyla siyasetten çekilmesiyle, kubbede hoş seda bırakarak aramızdan ayrılan bir kişi olacaktır."

"DEĞERLİ BİR BİLİM ADAMIYDI"

CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş:
"Ben hastalığına da, vefatına da çok üzüldüm. Hem değerli bir bilim adamıydı hem de memleket için yönünü değiştirmeye çalışmayan cumhuriyetin temel niteliklerine katkıda bulunan bir siyasetçiydi. Ailesine başlığı diliyorum. Memleket için büyük bir kayıp olduğunu düşünüyorum. Memlekete daha büyük katkılar yapabilecek biriydi."

"DENEYİMLİ BİR SİYASETÇİYİ KAYBETTİK"

TBMM Başkanvekili ve AKP Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil:
"Sayın İnönü ile çalışma imkanı bulamadım. Milli Mücadele veren tarihi bir şahsiyetin İsmet İnönü'nün oğlu.Tarihi bir şahsiyet. Akademisyen bir ünvanı vardı. Sakin efendi kişiliğiyle hatırlarımızda kalacak. Olgun bir siyasetçi görüntüsüyle bir kimlik çizdi. Deneyimli bir siyasetçiyi kaybettik. Türk Milletinin başı sağ olsun"

"POLİTİKAYI HİÇ SEVMEDİ"

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Cihan Paçacı:
"Erdal İnönü farklı bir politik kişiliğe sahipti. Akademik kişiliği politik kişiliğinin önüne geçti. Politikayı sevemedi. Yapısı buna çok uygun değildi. Çok düzgün, çok bilgili çok dürüst bir profesördü."

"TÜRK SİYASETİNE DAMGA VURDU"

TBMM İdare Amiri ve CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük:
"Kendisinin Genel Başkan olduğu dönemde, ilçe başkanıydım. Biga'yı ziyaret gelmişti. Son derece üzüntülüyüm. Başta soyadıyla Genel Başkan havası estirdi. Ancak Türk siyasetine damga vurdu. Siyasette erdemi, olgunluğu en iyi şekilde yansıttı. Türk siyaseti her zaman o kimlikte birilerine ihtiyaç duyacak. Tüm Türkiye'nin ve sosyal demokratların başısağolsun."

MHP:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, mesajında, Erdal İnönü'nün Türk siyasetinde ve devlet hayatında iz bırakan bir kişilik olduğunu belirterek, "Değerli bir bilim ve fikir adamı olan merhum İnönü'ye yüce Allah'tan rahmet, ailesine, bilim dünyasına ve aziz milletimize başsağlığı dileklerimi sunuyorum" dedi.

DTP:
DTP Genel Başkan Vekilleri Selma Irmak ile Nurettin Demirtaş, İnönü'nün vefatı nedeniyle SHP lideri Murat Karayalçın'a başsağlığı mesajı gönderdi. Mesajda, İnönü'nün uzlaşmacı kişiliği ile siyasi yaşamda derin bir iz bıraktığını kaydedilerek şu ifadelere yer verildi:
"Erdal İnönü, sosyal demokrasinin güçlenmesi için büyük çaba harcamış; birikimi, mütevaziliğiyle önemli bir siyasetçi ve bilim insanıydı. Sayın İnönü'nün vefatıyla, sadece sosyal demokratlar önemli bir liderini değil; Türkiye önemli bir siyasetçi ve bilim insanını yitirdi. Acınızı paylaşır, sizin şahsınızda İnönü ailesi ve sosyal demokrat camiaya başsağlığı dileriz."

BBP:
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, mesajında şunları kaydetti:
"Sayın Erdal İnönü'nün vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Başta muhterem eşi Sevinç İnönü olmak üzere, tüm sevenleriyle birlikte, milletimize başsağlığı, kendisine rahmet diliyorum. Onun renkli siyasi yaşamı, devlet adamlığı ve hayatı ile ilgili çok şey söylenecektir. Siyasi duruşunda ilkeli, ilişkilerinde nezaket sahibiydi. Gösterişsiz ve sade bir yaşantısı vardı. Bir siyaset ve devlet adamı olarak uzun yıllar ülkemize hizmet etmiş bir kişilik olarak Sayın Erdal İnönü'ye Allah'tan rahmet diliyorum."

ANAVATAN:

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, başsağlığı mesajında, İnönü'nün vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek şunları vurguladı:
"Erdal İnönü, bilimadamı olmanın hem ağırbaşlılığını hem de coşkusunu hayatına ve hayatımıza aktarabilmiş bir şahsiyet. Milli Şef'in oğlu olmanın ağırlığını gülümseyerek, sanki bir tüy üflermiş gibi sadelikle kaldırabilen bir tevazuu ve efendilik timsaliydi. Bence bugünün Türkiyesi için fazla yarının Türkiyesi için çok gerekliydi. İyi adamdı, hepsinden öteye, adamlığından kuşku bırakmayacak bir hayat yaşadı. Kendisine sonsuz rahmet diliyorum. Ailesine yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun, başımız sağolsun."

(ANKA)