kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR

Portakal'ın altın adayları

Nefesler tutuldu. Bu gece Altın Portakal sahibini bulacak. Eleştirmenlerin favorisi ise 'Yumurta'.
Festivalin son günlerinde Antalya'da havalar ısınırken Altın Portakal yarışı da hareketlendi. Bunun nedeni biraz da eleştirmen ve seyirciyle ilk kez festival aracılığıyla buluşacak filmlerin son günlerinde gösterilmesi kuşkusuz. Bu akşam sahiplerini bulacak Altın Portakal Ödülleri'nde Genco Erkal'ın başkanlık yaptığı ve aralarında Hale Soygazi, Cem Yılmaz gibi isimlerin yer aldığı ulusal yarışma jürisinin kararı bilinmez ama film eleştirmenlerinin listesinde şimdilik 'Yumurta' başı çekiyor.

HER ŞEY SÜRPRİZ
Yarışmadaki toplam 12 arasında henüz 'Rıza', 'İyi Seneler-Londra' ve 'Zeynep'in Sekiz Günü' adlı filmleri izlemediğimiz için kendi aramızda yaptığımız bu oylamanın sonuçları her an değişebilir. Ama görünen o ki, Semih Kaplanoğlu'nun 'Yumurta'sını yakın arayla 'Adem'in Trenleri' takip ediyor. Barış Pirhasan'ın yönettiği filmdeki imam rolüyle Cem Özer de en iyi erkek oyuncu olarak ödüle pek yakın duruyor. 'Mutluluk'taki performansıyla Murat Han da hafızalarda. Ayrıca Tayfun Pirselimoğlu'nun Berlin'de kaçırdığımız 'Rıza'sındaki Rıza Akın da güçlü bir çıkış yapabilir. Fatih Akın'ın iki dünya (ülke) arasında kaldığı 'Yaşamın Kıyısında' ise şimdilik üçüncü sırada. Ama başrolündeki Nurgül Yeşilçay en iyi kadın oyuncu dalında herkesin favorisi. Hatta çoğu işi Yeşilçay'ın bu ödülü, yarışmadaki ikinci filmi 'Adem'in Trenleri'ndeki rolüyle hak ettiğini düşünüyor.

YEŞİLÇAY JÜRİDE
Bu arada 'Adem'in Trenleri'nin aralık ayı başındaki Uluslararası Kahire Film Festivali'nin yan bölümünde gösterilecek olması bir yana, Yeşilçay festivalin uluslararası yarışma jürisine de davet edildi. Bu arada 'Yaşamın Kıyısında' filminde annesini canlandıran Nursel Köse'nin Antalya'da en iyi yardımcı kadın oyuncu alması ise beni hiç şaşırtmaz. Daha önce yazdığımız gibi yarışmadadaki temalar arasında öne çıkan töre ve namus cinayetlerinin yanısıra 'acı vatan Almanya' duygusu eksik değil. 'Janjan' mevzuya yan öykücükle girerken Fatih Akın, iki dünya (ülke) arasında gidip geliyor ve köklerine dönmenin elzem oldunu söylüyor, Reis Çelik'in 'Mülteci'si kurtuluşu Anadolu topraklarında buluyor, 'Saklı Yüzler' olumlu değişimleri de vurguluyor. 3. Avrasya Film Festivali cenahında ise film eleştirmenlerinin en beğendiği fim olarak hala Cronnberg'ün 'Eastern Promises'i baş sırada. Yine İstanbul'daki Filmekimi'nde gösterilen 'Kontrol' de herkesin merakla koşturup baştacı ettiği filmler arasında.