kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Bush'la görüşme lehimize sonuç vermez"

Yeni Haber
Muhalefet partileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Kasım'da ABD'ye yapacağı gezinin, Irak'a sınır ötesi operasyon konusunda kilit hale gelmesine tepki gösterdi.

CHP ve DSP sözcüleri, AKP Hükümetinin operasyon için zaman kazanmaya çalıştığını ve en iyi ihtimalle ABD gezisinden, ABD ile birlikte sınırlı bir operasyon kararının çıkacağı görüşünü dile getirdiler. Muhalefet, bunun da sadece Türkiye'deki tepkileri yatıştırmaya dönük bir girişim
olacağını belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Hükümetin tezkereyi uygulamaya koymada ne kadar kararsız olduğunu ABD'nin de dünyanın da gördüğünü belirterek, "Bu kararsızlık nedeniyle Türkiye üzerinde baskı uygulamayarak Irak'a operasyonu engellemeye çalışıyorlar. Hükümetin ABD'ye rağmen bir harekattan çekindiği çok açık görülüyor" dedi.

Özyürek, hükümetin içe dönük, propaganda amaçlı görüşmeler düzenlediğini ancak hepsinde de "dağın fare doğurduğunu" söyledi. Özyürek, "Hükümet ABD'ye rağmen adım atmak istemiyor. Onun için de zaman kazanmaya çalışıyor. ABD'den bir destek görebilirse, kamuoyunun yatıştırmak için birlikte hareket düzenleme seçeneğini kullanacak.Onun da sonuçları yeterli olacak mı? Hükümet teslimiyetçi politikadan vazgeçmedi" dedi.

Özyürek, ilk şehit haberleri geldiği zaman Başbakan Erdoğan'ın, 5 Kasım'da ABD'ye yapacağı gezide konuyu Başkan Bush ile görüşeceğini söylediğini hatırlattı.

"ABD DENGELERİNİN BOZULMASINI İSTEMEZ"

DSP Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı, "Başkan Bush'la görüştükten sonra Başbakan, operasyonu sağlama umudundaysa ona da itibar edilebilir. Ama ABD'den çok fazla Türkiye'yi kollayıcı yaklaşım beklemiyoruz. ABD biraz bizi oyalama taktiği güttü. Kendisi kuzey Irak'taki ve bölgedeki dengeleri için, Türkiye'nin kendi lehine operasyonlar yapmasının onların dengelerini bozacağını düşünüyor" dedi.

Pazarcı, ABD'nin yarı resmi danışman sıfatlı adamları aracılığıyla ortaya attığı Büyük Ortadoğu Projesi'nin bulunduğunu belirterek, "Bu proje kapsamında bir Albayın çıkardığı haritada Güneydoğu Bölgesi yeni devlet oluşumuna katılmış görünüyordu. Bunların danışmanlarının belki kafalarınca belirledikleri senaryolardı. Ama bunların en küçük bir ihtimali dahi olsa bu bizi rahatsız eder.ABD'nin kafasındakinin ne olduğunu tam bilmiyoruz. Ama bunun Türkiye'nin lehine olmadığı ortaya çıktı. Görüşmenin lehimize sonuçlar vermesi beklenen bir sonuç değil" dedi.

(ANKA)