kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

'Hizmet' ve 'Altın Nesil'

Londra'dan.
Önce, Lordlar Kamarası'nda bir araya geldik. Lord Ahmet of Rotherham'ın düzenlediği toplantıda, İngiliz siyasetçilerinden ve bilim adamlarından, Fethullah Gülen'in İslam anlayışındaki rolünü dile getiren konuşmalar dinledik; sonra da, ilki, Londra Üniversitesi (SOAS), ikincisi, London School of Economics (LSE) olmak üzere, iki prestijli eğitim merkezinin salonlarında, aynı konuyu, " Gülen düşüncesini; onun dünya barışına katkılarını; yeni bir Avrupa İslam kimliği oluşmasının mümkün olup olmayacağını; liberalizm ve İslam arasındaki etkileşimi" müzakere ettik. "İslam kimliği modernleşme ile uyum veya çatışma içinde mi?" sorusuna cevap aradık. Toplam 750 sayfa tutan İngilizce tebliğlerin teferruatını merak edenler, bunlara, www.gulenconference.org.uk adresinden ulaşabilir. Ben izlenimlerimi aktarmaya devam edeceğim.
Fethullah Gülen'in "Altın Nesil" dediği kişilerin temsilcilerine rastladım Londra'da. İngilizce'yi ana dilleri gibi konuşuyorlar; azami bir nezaket ve saygı içindeler. Zaten bu yeni nesil sayesinde, dünyanın dört bir yanında açılan okullar o kadar başarılı olabiliyor; karşılıklı temaslarda, yabancı muhataplar etkileniyor. Londra'da da birkaç okul açılmış. Her okul, araziye tutunmak için bir "çıpa" vazifesi görüyor ve diğer faaliyetler, eğitim yuvasının çevresinde gelişiyor. Mesela, okulları ziyaret eden İngilizlerin, tedrisatın seviyesini beğenmelerinin yanı sıra, orada yetişen gençlerin örf ve ananelerine bağlılığına,terbiyelerine hayran kaldığına şahit oldum. Öğretmen veya ziyaretçi sınıfa girince, öğrencilerin ayağa kalkması, soru sormak için parmak kaldırması vs, muhafazakâr İngilizlerin "artık kayboldu" diye üzüldükleri davranış biçimleri. Bir de, okullarda okuyan çocukların ailelerinin motivasyonuna şaşırmışlar. "Hizmet" in ağabeyleri veya "Altın Nesil" in genç öğretmenleri değil, anne babalar da topyekûn seferberlik halinde. Böyle derin bir samimiyetle, yüreğinizi, sevginizi ve tabii dualarınızı koyarak yaptığınız bir işte, başarıya ulaşmamak mümkün mü?
Dünyanın dört bir yanında, eğitim hizmetinin çevresinde oluşan dinamik yapı, o ülkelerde yatırım yapmak isteyen Türklere de destek sağlıyor. Japonya, Güney Afrika, Türk Cumhuriyetleri vs. gibi zor fakat, iş dünyası açısından potansiyel üretebilecek ülkelerde ilişkileri kolaylaştırıyor; icap ederse, eleman temin ediyor; ihtiyaç duyulabilecek her türlü bilgiyi sunuyor. Batı'da ise, mesela İngiltere ve ABD'de, Türkiye'nin ana davaları lehine lobi faaliyetleri yürütüyor.
Yapıcı, barışçı, hoşgörülü ve diyaloga açık özellikleriyle, Gülen Hareketi, temasa geçtiği herkesi olumlu etkiliyor. Bu yüzden, dünyanın en prestijli üniversitelerinin salonlarında, tanınmış üniversitelerden gelen öğretim üyeleri, "Müslüman dünyasını ve Gülen Hareketi'nin gelişmedeki rolünü" konuşuyorlar.