kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Londra'da Gülen konferansı

"Müslüman Dünyasındaki Değişime Fethullah Gülen'in Katkıları" konulu panele katılmak üzere Londra'dayım. Türklerin yanı sıra, İngiliz bilim adamlarının da birbirinden ilginç tebliğler sunduğu bir dizi konferans söz konusu. Şu Türkiye'de irticadan korkanlar, Gülen fobisini taşıyanlar var ya... Keşke burada olsalar, Lordlar Kamarası'ndaki konuşmaları duyup, bilim adamlarının tebliğlerini dinleselerdi.
Gülen hareketi, ABD'nin kuruluşunda rol oynayan koyu Protestan Püriten hareketle mukayese ediliyor. Avrupa'daki dini baskılardan kurtulmak için yeni bir kıtaya kaçan dindarlar, "Protestan ahlak" ın yanı sıra, ticari faaliyete ve zenginleşmeye de önem verdiler. Dünyevi hayata sırtlarını çevirmediler ama, kazançlarını hayır işlerinde kullanmak suretiyle,
"cennetlerini de satın aldılar"
Toplam 750 sayfalık tebliğleri, kısa bir makaleye sığdırmak mümkün değil. Yarın izlenimlerimi aktarmaya devam edeceğim. Bugün sadece, şu birkaç cümleyle yetiniyorum: Gülen cemaatinin mensupları, kendilerini, hiçbir zaman bir tarikat üyesi gibi takdim etmez ve zaten böyle hissetmez. Onlar "Hizmet" in adamlarıdır. Daha hoşgörülü, daha ahlaklı, daha dindar bir düzenin temellerini atmak üzere, "dere tepe düz giden" ama, "bir arpa boyu" yerine, büyük mesafeler kat eden, bir adım kendilerine doğru gelene on adım yaklaşan, modern dünyanın Alperenleridir onlar.
Yukarıdaki cümleleri şahsdüşüncelerim olarak söylemiyorum. Sadece konferansın genel havasını ve izlenimlerimi naklediyorum. Hatta İngiltere terörizmle mücadele etmek için, Gülen'in düşünce dünyasından nasıl yararlanabileceklerini tartışıyor.