kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Yeter artık indirin!

Doların değer kaybetmesinin yükünü küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ'ler) çekiyor. Çünkü ihracatçılar, -ihracat kaydıyla ithal girdiden vergi de alınmamasından dolayı-, yabancı ara malını, yerlisine tercih ediyor. Yüksek faiz, Türkiye'yi sıcak para cennetine çevirdiği için, doların değeri düşmeye devam ediyor. İhracatçı, dolarla ithal ettiğini, Euro ile satarak, aradaki farktan yararlanıp, şimdilik ayakta durabiliyor. Ama, KOBİ'ler, rekabet imkânlarını yitirdi.
Ekonomiden sorumlu Başbakan yardımcısı Nazım Ekren'in KOBİ'ler üzerinde hassasiyetle durduğunu biliyoruz. Madem ihracat kaydıyla ithal girdiye kolaylık sağlanıyor, niçin yerli ara malı kullananlar da aynı imkândan yararlandırılmasın? İşte Nazım Ekren, uzunca bir süredir bu konu üzerinde çalışıyor. Eğer, bir yandan, TL faizi düşer ( ihracatçıların talebi 1.75 puan ) ve Türkiye, yüksek kazanç umuduyla ülkemize akın akın gelen yabancı para girişini biraz yavaşlatırsa, bir yandan da yerli ara malına özel teşvik uygulanırsa, ekonominin yumuşak karnını oluşturan cari açığın azalması sağlanabilir.
Salı günü gazetelerde yer alan reklamı çok beğendim. TİM, TİSK, Türkİş, Hakİş, MÜSİAD, TUSKON, TÜGİD, İSİDEF, TÜMER, TURSAB,
"Yeter artık indirin... Üretim ve istihdam ölmesin" diye Merkez Bankası'na yol gösteriyorlardı.
Baktım reklam verenler arasında TÜSİAD yok. Ekonomi kulislerinde TÜSİADçıların "faiz inmesin" diye çaba sarf ettiğini duymuştum. Çünkü büyük sanayiciler, yüksek miktarlarda dolarla borçlandılar. Faiz düşer ve dolar yükselirse, onların da borcu artmış olacak. Özel sektörün tam 130 milyar dolar dış borcu var. İsterler mi dolar tırmansın?
Buna mukabil, ellerinde dolar tasarrufu bulunanlar, paritenin 1.40'a çıkmasının yolunu gözlüyorlar. Bir çıksa, hemen TL'ye dönüp, daha yüksek kazanç sağlayacaklar. Bu yüzden sınır ötesi harekâtın yolunu gözlüyorlar.
Herkesin derdi başka. KOBİ'ler ayakta kalma savaşı verirken, başkaları da daha fazla kâetme peşinde.