kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Baykal: 'Terk edin' demek yeterli değil

Baykal, Irak yönetiminin PKK'ya "Irak'ı terk et" demesinin yeterli olmadığını belirterek, "Olay ricaya bırakılamaz" dedi..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün partisinin il, ilçe ve belde belediye başkanları ile il başkanlarını Ankara'da topladı. Toplantı öncesi tezkere ve referandum ile ilgili düşüncelerini açıklayan Baykal, özetle şu görüşleri dile getirdi:

IRAK'IN TAVRI YETERLİ DEĞİL: Tezkere sonrasında tatmin edici bir sonuç şu ana kadar çıkmadı. Irak'ta; Türk, ABD büyükelçileri, Irak Dışişleri Bakanlığı çerçevesinde toplantı yapıldı. Irak'ın 'terk edin' çağrısını Meclis kararının cevabı olarak almak mümkün değil. Konuyu PKK'nın takdirine bırakmış, olay talep ve taktir etme yetkisi dışındadır. Irak'ın kararlılığının gösterilmesi lazım. PKK'nın Irak'ı terk etme ricasını takdirle karşılamayı anlamak mümkün değil.

MECLİS'İN KARARI "YA PKK YA TÜRKİYE"DİR: Meclisin aldığı kararın muhatabı ABD, Irak ve Kuzey Irak yönetimidir. "Ya PKK ya Türkiye" anlamındadır. Hepimizin bu tezkerenin arkasında durması lazım. Hep beraber bu anlatılırsa sorun savaşsız çözülür. Kritik bir noktadayız.

BUSH'A GÖNDERME: Bush, Türkiye'nin asker kullanmaktan uzak durmasını istiyor. Bu duyarlılığını PKK'nın faaliyetleri karşısında da görmek isterdik. Artık yeni bir denklem var, herkesin yeni bir tavır takınması lazım.

ERDEM'E TEPKİ Baykal, tezkere oylamasında parti eğiliminin dışında 'ret' oyu kullanan Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem'in tutumu ile ilgili olarak da şunları söyledi: "Anlaşılan bu onun için bir vicdani tavırdır. Terör konusundaki politikalarımız yetkili organlarımız tarafından tespit edilmiştir. Çok doğru bir politika izlediğimizi biliyoruz. Bence bu olmasa daha iyi olurdu."