kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'İbadete engel yok'

FİKRET AYDEMİR
Fransa İslam Konseyi'nin başına geçmesine kesin gözüyle bakılan Demiryürek: Müslümanların ibadetle ilgili sorunlarının giderilmesi için çalışıyoruz. Konsey çok önemli..
Avrupa'nın en büyük Mülüman nüfusa sahip olan ülkesi Fransa'da, nisan ayındaki seçimlerin ardından İslam Konseyi'nin başına bir Türk'ün geçmesi bekleniyor. 63 kişiden oluşan Konsey'in başına Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye yakınlığı ile tanınan Haydar Demiryürek'in gelmesi bekleniyor. Sarkozy'nin İçişleri Bakanı olarak görev yaptığı dönemde kurulan İslam Konseyi'nin 5 yıldır genel sekreterliği görevini sürdüren Demiryürek SABAH'a özel açıklamalarda bulundu:

* Laik bir ülke olan Fransa'da dini baskı ya da dini ifadenin engellenmesi gibi olumsuzluk yaşanmıyor. Fransa'da şu anda herkes dinini istediği gibi ifade edebiliyor. Fakat bunun bazı kısıtlamaları var. 15 Mart 2004 tarihinde çıkartılan bir kanunla türban dini simge olarak kabul edildi ve devlet liselerinde türban yasaklandı. Ama bunun ötesinde ibadetinize, ibadetinizi yapma biçiminize kesinlikle bir engel yok.

* İslam Konseyi'nin kurulmasından sonra Fransa'da camilerin yapımı ve inşasında artış sağlandı. Fransız ordusunda bir baş imam ve 2 imamın göreve başlaması sağlandı. Şimdi Fransız ordusunda kadrolu 3 imam var. Avrupa'daki bazı ülkelerde ve bazen de Fransa'da İslam'a karşı sergilenen fobileri azaltacak çalışmalar yürütüyoruz.

* Avrupa'da en geniş Müslüman nüfus Fransa'da yaşıyor. Müslümanların içinde yaşadıkları toplumda ibadetlerinin gereklerini yerine getirmeleri ve günlük yaşamda ibadetle ilgili sorunlarının giderilmesi için Konsey'in rolü çok önemli.