kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Greenpeace başkent Cakarta’da planı protesto etti.

Reaktör planına çevreci fetva çıktı

Endonezya hükümetinin Pasifik'in 'Ateş Çemberi'nde bulunan Java Adası'ndaki volkanik bir dağ eteğine nükleer reaktör inşası kararına karşı din adamları "Güvenliği tehdit eder. Haramdır" fetvası çıkardı..
Nükleer reaktör planları dünyanın neresinde olursa olsun çevreciler tarafından protesto ediliyor. Ülkenin ilk nükleer reaktörünü kurarak 2016'da elektirik üretimi yapmayı planlayan Endonezya hükümeti de benzer protestolardan nasibini aldı.

KAMP KURDULAR
Reaktörün inşa edileceği yer Java Adası'ndaki 1650 metre yüksekliğindeki volkanik Muria Dağı'nın etekleri olunca ilk kez din adamları 'haramdır' şeklinde fetva çıkardı. Geçen ay 100 din adamı Muria Dağı eteklerinde iki günlük bir toplantı yaptı.

GÜVENLIK RISKI
Reaktör planını öven açıklamalar dini şurada görüşüldü. Ardından "Nükleer güç dinen ne yasaktır ne de tavsiye edilir. Ancak dünyanın en şiddetli depremlerin yaşandığı 'Ring Of Fire' adı verilen bu oynak zeminde güvenlik riski ve çevre açısından haramdır" fetvası yayımlandı. Gelişmeleri yakından izleyen komşu Avustralya'da bir yandan uranyum satışı için market arayışında olanlar bir yandan da olası bir felaketin Avustralya'yı etkileceği endişesi taşıyan karşıtlar bölünmüş durumda.

FETVA BİR İLK
Avustralyalı bir akademisyen "Dini liderlerin bile güvenlik riskine işaret etmesi bir ilk" diyor. 234 milyon insanın artan enerji ihtiyacına yeni kaynak arayan hükümet BM'nin desteğiyle inşada kararlı. ABD'de ise 'nükleer silah üretimine gidilir mi' şüphesi taşıyan analistler İran ile benzerlik ve farklılıkları tartışıyor.
Haberin fotoğrafları