kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yusuf İslam'ın Cat Stevens (üstte) iken yazdığı Lady d'Arbanville, sevgilisini geri döndüremedi. Bakalım şarkı, milli takımımıza uğur getirecek mi?

Lady d'Arbanville: Şimdi tam zamanı!

MEHMET TEZ
Yusuf İslam, Cat Stevens iken yazdığı Lady d'Arbanville'i biz milli takımı destekleyelim diye yazmadı elbet. O aslında şarkıcının 22 yaşındayken sevgilisine yazdığı bir aşk şarkısı..
Şu sıra milli takıma desteği artırmak için sponsor Turkcell'in hazırladığı bir reklam var. Televizyonlarda sıkça dönüyor. Hakikaten insanı yerinden kaldırıp yeşil sahalara indirecek düzeyde bir etkiye sahip. Bir de şarkı var. Hani Yaşar'ın sesinden: "Gerçek büyük destek, 70 milyon demek," falan diye... O şarkı Yusuf İslam'a ait. İslam'ın Cat Stevens olduğu zamanlardan... Adı, Lady d'Arbanville. Günümüzde bakkal kategorisinde değerlendirilecek bir eser. Yazılış tarihi 1970. Cat Stevens o zaman 22 yaşında. Steven Demetre Georgiu olan adını Cat Stevens olarak değiştireli bir-iki yıl olmuş. 1978'da yine değiştirip Yusuf İslam olacak. Gelenek o zamandan başlamış yani... O yıl Stevens 19 yaşında bir kıza fena aşık. Adı Patti. Patti d'Arbanville. Sonraları pek çok orta halli filmde oynayacak New York'lu bir oyuncu. Wiseguy, Miami Vice gibi dizilerde de rol alacak. Don Johnson'la evlenecek ve 1982'de ondan bir de çocuk doğuracak falan filan. Sadede geleyim: Lady d'Arbanville 22 yaşındaki Cat Stevens'ın, yatakta uyuyan sevgilisine bakıp hem aşkını hem de içindeki hüznü akıttığı bir aşk şarkısı. Ve 2007 itibarıyla bizim milli takım marşımız gibi bir şey olma yolunda. İyi güzel, yalnız, bütün dünya bunu anlar mı ondan emin değilim. Mesela milli maç esnasında bütün stat Lady d'Arbanville söylemeye başlasa karşı takım da İngilizce sözleri mırıldanmaya başlasa komik olabilir. Ya da mesela bu reklamı gören biri hadiseyi anlamakta güçlük çekebilir. Oysa anlaşılmayacak ne var değil mi? Cat Stevens'ın en ünlü aşk şarkısını milli takıma sevgi türküsüne dönüştürdük. "Aşkım ne güzel yatıyorsun sessizce yanımda," mealindeki dizeleri de "İşte bizim takım, şimdi tam zamanı..." olarak değiştirdik. Bunun nesi garip? Bir not: Cat Stevens Wild World'ü de Patti'sine yazmış. Lakin Patti kaçıp Mick Jagger ile takılmaya başlamış. Peki Cat Stevens'a ne olmuş derseniz. Adam Yusuf İslam oldu, daha ne olsun? Yani şarkı ünlü oldu ama Stevens'ın aşkını geri getirmedi. Bakalım aynı melodi bizde nasıl sonuç verecek? Merak edenler için söyleyeyim, şarkı Cat Stevens'ın 1970 tarihli Mona Bone Jakon albümünde yer alıyor.