kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'301 tartışmalarını hayatımdan çıkarmak istiyorum'

- Abdullah Gül; '301'den yargılanan yazarların mahkûm edildiği gibi izlenimler bulunduğunu, bunun Türkiye'ye haksızlık olduğunu' söyledi Strasbourg'ta. Bu sözlerin bir anlamı var mıydı?
- İnanın 301 konuşmak istemiyorum, o kadar bunaldım ki! Benim arzum bu ülkede fikir özgürlüğünün olması, insanların yazılarından, fikirlerinden ötürü yargılanmaması... Bunun ötesinde bütün 301 tartışmalarını geride bırakmak istiyorum, şahsen buna ihtiyaç duyuyorum.

- Siz geride bıraksanız da o sizi bırakmıyor! Uluslararası basın, sizlerin bu yönüne dikkat çekiyor, sizi bu anlamda gözlüyor...
- 301'den birçok insan yargılandı; sadece birkaç ismin öne çıkması doğru da değil, adil de... Konuşacaksak bunu bütün olarak konuşmalıyız.

- Yazdıklarından ötürü tepki görmek, yargılanmak apolitik hale getiriyor mu insanı?
- Başka insanlar bunu nasıl yaşıyor bilmiyorum ama ben çok etkilendim, çok sarsıldım. Roman karakterlerinin sözleri yüzünden suçlanmak yazarın o kadar elini kolunu bağlayan bir şey ki... Yani roman karakterlerimi konuşturamayacak mıyım?

- Yazarken kendinizi geri çektiğiniz, durdurduğunuz zamanlar oldu mu?
- Tabii, şunu fark ettim, kendime otosansür uyguluyorum. Onu fark ettiğim anda da yazmayı bıraktım zaten, bir sene hiçbir şey yazamadım.

- Bir yandan 301'den yargılanmak, diğer yandan devlet eliyle, kültür bakanının davetiyle 2008 Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılışında Türkiye'yi temsil etmenizin istenmesi... İronik değil mi?
- Oradaki seremonide Türkiye'yi temsil etmekten müthiş şeref duyuyorum. Ama bunu da şahsi olarak algılamıyorum, önemli olan bunun bir 'Türkiye senesi' olması. Türk kültürünü tanıtmak için fırsat..