kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kim ne dedi?

Bahçeşehir Ün. İşl. Fak. Dekanı Taner Berksoy
1 YTL'ye anlık düşer
1
dolar =1 YTL paritesi doğru değil. Çünkü ABD ekonomisindeki verimlilikle bizimki aynı değil. Bunun olabilmesi için ticarete konu olan malları aynı verimlilikte üretmemiz gerekiyor. Önümüzdeki süreçte de bu mümkün görünmüyor. Finansal spekülatif hereketler doları daha da aşağı doğru götürebilir. Çünkü uluslararası fon akışı bizim gibi ülkelere yönelmiş durumda. Yüklü bir sermeye girişi olursa Merkez Bankası da bununla başa çıkamaz.

Bahçeşehir Ün. Öğ. Üyesi Öztin Akgüç
Fed durur dolar çıkar
NET
olarak doların altına ve Euro'ya karşı değer kaybedeceğini söyleyebilirim. Bizim Merkez Bankası baskı altında. Temkinli davranıyor. Faiz düşürürse Türkiye'ye girecek olan sermaye azalır mı endişesi taşıyor. Diğer yandan faiz çok yüksek olduğu için tepki çekiyor. Merkez temkinli bir faiz indirebilir. Fed'in ise daha fazla faiz indireceğini sanmıyorum. Faizi daha fazla indirirse ABD'nin dolar basarak kendini finanse etmesi olasılığı ortadan kalkar. Bu olasılıklar karşılığında dolar biraz değer kazanabilir.

Finans Yat. Başekonomisti Banu Kıvcı Tokal
YTL hep güçlü kalacak
TÜRK
Lirası güçlü kalmaya devam edecek. Merkez Bankası'nın geçtiğimiz günlerde döviz alım miktarını 90 milyon dolara artırma kararı ile yılsonuna kadar piyasadan 2 milyar dolarlık arz fazlasını çekilmiş olacağını unutmayalım. Türk Lirası'nda hızlı bir hareket olursa Merkez Bankası piyasaya doğrudan alım yönünde müdahale edebilir. Ayrıca kurlardaki parite etkisini de unutmayalım. Dışarıda önemli bir bozulma olmazsa doların alt psikolojik sınırı 1.10 YTL. Bana göre bu seviyeye doğru hareket etmesinin güçlü bir ihtimal.

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç
Alt sınır 1.16 YTL
DOLARIN
nereye gideceğini kestirmenin bu dönemde çok zor. Bizim belirlediğimiz dolarda alt sınır 1.16 YTL. Ancak dışarıdaki gelişmeler kadar Türkiye'nin Kuzey Irak'a yapmayı planladığı sınırötesi operasyon, Ermeni yasa tasarısının ABD temsilciler Meclisi'ndeki Dış İlişkiler Komitesi'nde kabülünden sonra yaşanacak dış ilişkiler de önemli hale geldi. Bununla birlikte talebe de bakarak dolar yönünün kısa vadede aşağıya doğru olduğunu söyleyebilirim.