kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Recep Tayyip Erdoğan

Teşvikte Güneydoğu'ya 'pozitif ayrımcılık'

Bülent AYDEMİR
Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda, Teşvik Kanunu'nda yapılacak değişiklikte, Doğu ve Güneydoğu'ya kademeli artan teşvik kararı alındı..
Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında hafta içinde yapılan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantısında, askeri önlemlerin yanı sıra, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yönelik ekonomik önlemler de masaya yatırıldı. Bölge için "pozitif ayrımcılık" kararı çıktı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, ilçe düzeyine kadar inen kademeli olarak artan teşvik uygulanacak. Sanayi Bakanlığı ile DPT kurmaylarının üzerinde çalıştığı bölgesel ve sektörel teşvik modeli bizzat Başbakan tarafından açıklanacak. Yeni teşvik düzenlemesinin ana hatları şöyle:

* BÖLGEYE ÖZEL UYGULAMA: Bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesi ve dengeli gelir dağılımı açısından önem arzeden bölgelerde yatırımı özendiren teşvikler verilecek. Ülkenin gelişmiş yöreleri ile az gelişmiş yörelerindeki teşvikler farklılaştırılacak.

* İLÇE BAZINA İNİLECEK: Teşvikler, il ölçeğinden ilçe bazına indirgenecek. Kalkınma merkezden değil, yerelden başlatılacak.

* SEKTÖREL TEŞVİK: Teşvikler, sektörel hale getirilecek. Böylece tekstil gibi sektörlerin katma değeri yüksek ürünlere dönmesi, ar-ge'ye dayalı sektörlerin ön plana çıkanacak.

* ÖZEL REÇETE: Teşviklerden beklenen sonuçların alınması için Sanayi Envanteri çıkarılıp Sanayi Bilgi Sistemi kurulacak. Hangi sektörün nerelerde teşvik edileceği netleştirilecek. Sonuçlar her yıl ölçülecek, hedefler gerçekleşmezse, düzenlemeler revize edilecek.

* SANAL AYIKLAMA: Sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi gözden geçirilecek. Örneğin, Elazığ halkına doğrudan katkı yapmayan ancak ilin kişi başına gelirini yükselten Keban Barajı'nın geliri ayıklanacak.