kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Sami Alan (ayakta) ve Güzel Meteksan tarafından yapılan simülasyon makinesiyle şoförleri eğitiyor.

Şoför olmanın yolu rampadan değil sanal alemden geçecek

EBRU ERDOĞAN
Ticari araç şoförlerine 2008'de yetki belgesi zorunluluğu geliyor. Belge verme yetkisi olan ALG Psiko-Teknik'in patronu Güzel, bu belgenin kazaları yüzde 25 azaltacağını savunuyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Şoför olmanın yolu rampadan değil sanal alemden geçecek
Türkiye'deki trafik kazalarında, her yıl 10.5 milyar dolarlık maddi hasar meydana geliyor. Buna 1.7 milyar dolarlık devlet yükü de eklendiğinde rakam 12 milyar doları buluyor. Trafik simülasyon makinesiyle sürücülere yetki belgesi veren ALG Psiko-Teknik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güzel, kazaların yüzde 75'i ticari araçlar tarafından yapıldığını belirtiyor ve ekliyor "Kazaların yüzde 96.7'si sürücü hatasından kaynaklanıyor." 2008'den itibaren geçerli olacak ve tüm ticari araç kullanan şoförlerin alması gereken yetki belgesiyle bu kazaların yüzde 25'inin engellenmesi hedefleniyor. Yetki belgesi olmayanlar 500 YTL ceza ödeyecek. Güzel, Türkiye'de 5 milyon civarında ticari araç şoförünün bulunduğunu belirtiyor.

500 MİLYON YTL'LİK PAZAR
Güzel'in, ALG'nin yönetim kurulu başkan vekili Sami Alan'la bu pazarı görüp 13 ay önce kurduğu şirket, aynı zamanda Türkiye'deki tek yerli simülasyon makinesi olan ve Meteksan tarafından üretilen Trafikent'in de yetkili bayiliğini yapıyor. 1.5 saat süren ve şoförlerin direksiyon becerilerini test eden simülasyon testinin ardından psikolog ve psikiyatristler tarafından muayene edilerek yetki belgesinin alınmasının fiyatı 200-240 YTL arasında değişiyor. Ama Güzel'e göre bu fiyat, 500 milyon YTL'lik pazardaki rekabet nedeniyle 70-120 YTL'ye düşmüş. Pazarda 58 şirket olduğunu dile getiren Güzel, bunların 22'sinin kendi bayileri olduğunu ifade ediyor.