kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çift pasaportlular askerlik yapmasın

Hollanda'da iki siyasi parti çifte vatandaşlığı bulunan Türklerin ülke dışında askerlik yapmasının engellenmesi isteğiyle hükümete başvurdu..
Çifte vatandaşlık konusunun gerilime neden olduğu Hollanda'da Türk göçmenlerin merkezinde bulunduğu yeni bir tartışma alevlendi... Ülkenin en etkili 2 partisi çifte vatandaşlığı olan Türklerin Türkiye'de askerlik yapmasının önüne geçilmesini talep etti. Alman Basın Ajansı (dpa), partilerin hükümetten NATO'ya başvuruda bulunup durumun değiştirilmesini istediğini kaydetti. Partiler bir süredir Hollanda basınında yer bulan konu hakkında Dışişleri Bakanı Maxime Vehagen ve Savunma Bakanı Meindert van Middelkoop'dan açıklama istedi.

'AKIL ALMAZ DURUM'
Çift pasaportlu Türklerin Türkiye'de askerlik yapmasının "milliyetçi duygularını artırıp, Hollanda'ya entegre olmalarını zorlaştırdığını" iddia eden Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders bu uygulamanın ülke çıkarlarına aykırı olduğunu söylüyor. Wilders, "Hollanda'da oturan birinin tek pasaportu olmalı. Başka bir ülkede de askerlik yapmamalı. Türk pasaportlarından vazgeçmeleri problemi otomatik olarak ortadan kaldırır" dedi. Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) de Türkiye'nin çifte vatandaşlığı olanları askerliğe çağırmamasını isterken, CDA üyesi Karien van Gennip partisi adına bu konuyu en çok dile getiren isim. Van Gennip, "Türk asıllı bir Hollanda vatandaşının burada askerlik yapmış olduğu halde Türkiye'de yeniden askere çağrıldığını duyduk. Bu anlamsız ve akıl almaz bir durum" diye konuştu. Öte yandan Sosyalist Parti (SP) ise, "Türkiye'nin uzun mevzili vatandaşlık tavrını bırakması gerekiyor. Coğrafi sınırları dışındakileri bırakmaları gerekli" yorumu yapıyor.