kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Referandumun iptali gündemde

ERSAN ATAR ANKARA
AK Parti'nin, halk oylamasına sunulan anayasa paketinden "11'inci Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilir" hükmünü çıkarmak için teklif vermesi, referandumun tümden iptalini gündeme getirdi. YSK'da araştırma için 3 kişilik bir komisyon oluşturdu..
AK Parti'nin referanduma sunulan anayasa paketindeki, "11'inci cumhurbaşkanının halk tarafından seçileceği" hükmünü geri çekmek için hazırladığı teklif, referandumun tümden iptalini gündeme getirdi. YSK, "Gurbetçi oyları ne olacak" sorusundan önce, "Meclis, referanduma sunulmuş bulunan anayasa paketini değiştirirse referandum iptal edilebilir mi" sorusunun yanıtı aranmaya başladı. Referandum iptal edilirse bunun iki gerekçesi olacak:

1- GURBETÇİ OYLARI: Oylama başladığına göre, değişiklik sonrası referandum sürecinde iki ayrı anayasa paketinin oylanması hukuken sakat olur.

2- PROPAGANDA TAKVİMİ AK Parti'nin sunduğu teklifin Meclis'teki son oylaması 16 Ekim'de yapılacak. Cumhurbaşkanı Gül aynı gün onaylasa ve Resmi Gazete'nin en erken mükerrer sayısında yayımlansa bile siyasi partilerin radyo ve televizyonlarda referandum konuşmaları 14 Ekim'de başlayacak.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI AK Parti'nin son değişiklik önerisinin yasalaşıp Resmi Gazete'de yayımlandığı gün olağanüstü toplanacak olan YSK, toplantıda, "gümrükte verilen oylar ne olacak", "oylama başlamışken bu paket üzerinde değişiklik yapılarak aynı referandumda iki ayrı anayasa değişikliği oylanabilir mi" ve "YSK referandumu durdurabilir mi" sorularının yanıtı aranacak. Kurul'da referandum sürecini takip etmek üzere 3 kişilik bir de komisyon oluşturuldu. Komisyon hukukçularla görüşüyor ve Anayasa Mahkemesi kararlarını inceliyor.