kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Türkiye küresel güç olma yolunda"

Yeni Haber
ABD'nin saygın düşünce kuruluşlarından East West Institute, yayınladığı son raporunda, Türkiye'nin küresel bir aktör olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirtilerek, son yıllarda uygulanan dış ilşkiler politikasıyla, artık bölgesel bir güç olmaktaktan daha çok küresel bir güç olma yolunda olduğu vurgulandı.

"KÜRESEL AKTÖR"

East West Institute tarafından yayınlanan son Türkiye raporunda, Türkiye'nin bulunduğu coğrafi bölgede, Avrupa ile Asya arasında bir köprü oluşturduğu belirtildi, bu önemli coğrafi bölge unsurunun dışında ayrıca Akdeniz, Güney Doğu Avrupa, Karedeniz, Kafkaslar ve Ortadoğu gibi birçok ara coğrafi unsurlar da eklenildiğinde, NATO üyesi olan Türkiye'yi coğrafi kaderi nedeniyle İran'a da komşu olması ve bütün komşuları ile ilişkilerini sürdürebilmesinin önemle öne çıktığı vurgulandı.
Türkiye Cumhuriyetinin, iki tarafı idare eden politikalarına önceleri karşı çıkılsa da artık bu tür politik yaklaşımın takdir edildiği belirtilen raporda "Türkiye, dengeli ve güçlü bir bölgesel lider ülke durumunda, küresel bir aktör olmanın da eşiğinde ' dedildi.

"İTTİFAKLAR"

Türkiye'nin gelişen gücünde anahtarın, Türkiye'nin izlemiş olduğu politikalar sonucunda, ulusal çıkarlarını takip edebilmek için gerçekleştirdiği bir dizi çeşitli uluslararası ittifaklar gösterildi.
Türkiye'nin, ulusal çıkarları doğrultusunda hem ABD, İsrail ve Avrupa ile güçlü bağlantıları olduğu, diğer taraftan Orta Doğu'da ise komşuları İran ve Suriye diplomatik ilişkilerini derinleştirdiği belirtildi.

BABACAN'IN GÖRÜŞÜ

Raporda, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış'ın "AK Parti hükümeti, Kıbrıs'tan Suriye'ye, Rusya'dan Yunanistan'a diplomatik ilişki ve diyaloglarını arttırarak, uluslararası ilişkilerinde güçlü bir gelişme sağlamıştır" sözlerine de yer verildi.
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın "Gün geçtikçe, Türkiye bölgesel bir güç, küresel bir aktör olma yolunda ilerliyor" sözleri de raporda yer aldı.

ASKERİ GÜÇ

1990 yılından beri, Türkiye'nin Kültürel ve etnik bağlantıları nedeniyle Türk iş dünyasının, Kafkaslar, Orta Asya ve Güney Doğu Avrupa ile iş hacminin yapılan antlaşmalarla derinleştirildiği, ayrıca Türkmenistan ve Azerbaycan ile olan ikili ilişkilerinde aynı dil aynı kültürden gelme özelliğinin öne çıktığı belirtildi.
Türkiye'nin askeri gücünde yurtta olduğu kadar dünyada da önemli bir güç olduğunu vurgulanarak "Türk askeri, BM Barışı koruma kapsamında, Kore, Irak, Afganistan, Bosna, Kosova, Lübnan gibi ülkelerde görev yaparak önemli roller üstlenmiştir. Türk ordusu, Avrupa'nım en büyük, dünyanın da 8. Büyük ordusudur" denildi.

DİN VE LAİKLİK ARASINDA DENGE

Türkiye'nin geçtiğimiz yıllarda Arap ülkeleri ile ilişkilerini geliştirip yakınlaştığının altı çizilerek, "Türkiye'de din kimliği Laik düzen arasında bir denge kurulmuştur" denildi.

ÖNEMLİ İSİMLER YÖNETİMİNDE


Özellikle, Berlin duvarının yıkılmasında oynadığı kilit rol ile adından söz ettiren, East West Institute, George Russell tarafından kurulmuş, yönetim kurulunda ise saygın isimlere yer vermesi ile tanınmıştı.
Eski ABD Başkanı George Bush, Finlandiya Eski Başkanı, Martti Ahtisaari, Ross Perot, Condoleeza Rice ve Dick Cheney gibi güçlü isimlerin de yönetiminde yer aldığı kuruluş, özellikle Avrasya konusunda uzman bir düşünce kuruluşu olarak kabul ediliyor.

GÖRÜŞLER

Raporda görüşlerine yer verilen, bir süredir İKÖ Gençlik Teşkilatı'nın ABD ve BM temsilciliği görevini, Hillary Clinton Seçim Kampanyası, Dış İlişkiler ve Finans komite üyeliği ile birlikte yürüten Mehmet Çelebi, East West Instıtute'ün Türkiye ile ilgili yayınlamış olduğu son raporu ANKA'ya değerlendirdi.
Çelebi, "Bu rapor çok önemli, raporda Türkiye'nin bölgesel bir güç olmaktan çıkıp dünyanın kabul ettiği küresel bir güç olma yolunda kat ettiği mesafe ve gelmiş olduğu yer vurgulanıyor. Bu rapor ABD'deki saygın ve tarafsız kurumların, AK Partinin son 5 yıllık icraatlarında izlemiş olduğu dış politikaların kabul görmesidir" dedi.

Çelebi şöyle konuştu:
"Dünyanın Türkiye'ye bakış açısı değişmiştir. Artık saygın kurumlarda Türkiye'nin en üst düzeyde tartışıldığını görüyoruz. Umudumuz, son 5 yılda yapılan kararlı bir dış politika ile Türkiye'nin dünyada layık olduğu yere gelebilmesidir. Osmanlının güçlü olduğu dönemlerdeki gibi, artık Türkiye Cumhuriyeti güçlü oldukça, bu gücü komşuları ve tüm dünya ile paylaşıp onlara da fayda getirecektir. Reformlara ara verilmeden devam edilmelidir. Eski başkan Clinton'ın geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu konuşmada, gelecekte Türkiye'nin ABD için en önemli ülke konumuna geleceğini vurgulamış, nedenini de, İsrail ve İran'la aynı anda diyalog kurabilen tek ülke' diye açıklamıştı".
Çelebi, bir zamanlar Hamas liderlerini Ankara'da Kabul etti diye eleştirilen Türkiye'nin şimdilerde eleştiren ülkeler tarafından , Hamas ile görüşmek icin araclık teklif ettiklerini belirterek "Bu rapor Türkiye'nin dünyadaki gerçek rolünü ortaya koymuştur" dedi.

(ANKA)