kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ali Kemal Türk (solda) ve ortağı Azmi Erdoğan.

Puro 'Türk'e yaradı

Zülfikar Ali AYDIN / SABAH
İlk purosunu sekiz yıl önce içen Ali Kemal Türk, Türkiye'deki puro sektörüne, Nikaragua'da fason ürettiği bir markayı getirerek girdi. Türk, bugün ülkenin 5 bin noktasında satışı yapılan yüzde 100 yerli bir puro markasının sahibi..
1999 yılıydı. Ali Kemal Türk ilk purosunu sekiz yıl önce, çalıştığı bankanın yöneticisinin elinden alıp içti. O zamana kadar sigara bile içmiyordu. Bakancılık yaptığı o günlerde puroyla birlikte ekonomik kriz de hayatına girdi. Ve onun, puro içiciliğinden üreticiliğine uzanan öyküsü başladı... "Hayal kurmayı puro içmeye başladıktan sonra öğrendim," diyen Türk, hiç yerli marka olmayan puro sektörüne, Nikaragua'da fason ürettiği Che Robusto markasını Türkiye'ye getirip satarak girdi. Bundan üç yıl önce Tekel'e ait puro işletmesini Özelleştirme İdaresi'nden 1 milyon 325 bin dolara satın aldı. Ve kendisi aradan geçen sekiz yılda, 150 kişinin istihdam edildiği, Türkiye'nin 5 bin noktasında satışı yapılan, yüzde 100 Türk markası CHE Puro'nun sahibi oldu. Türk, hikâyesini şöyle anlatıyor: "Sigara bile içmiyordum. 99'da ilk puromu içtikten sonra hayatımın en büyük keyfi oldu. Krizden nasıl çıkacağımı düşünürken, Türkiye'de hiç puro üretimi yapılmadığını fark ettim. 'Neden ben yapmıyorum?' diye düşünürken ünlü puro üreticisi Cano Özgener ile tanıştım. Bana Nikaragua purolarından bahsetti. Sonra kendimi Nikaragua'da Che Robusto'yu fason üretim yaparken buldum. Sonra Türk malı CHE'nin üretimi geldi." Ali Kemal Bey yoluna, çocukluk arkadaşı ve şimdiki ortağı Azmi Erdoğan ile devam ediyor. Pazardaki satış payı yüzde 4 olan bu markanın yanı sıra, şu sıralar aromatik, yeni bir puro markası daha yaratmaya hazırlanıyorlar.
Türk, sadece Türkiye'de değil tüm dünyada satabilecek yeni markayı şöyle anlatıyor: "Türkiye'de ağırlıklı olarak aromatik puro satıyor. Biz de natürel purolarla birlikte aromatik purolara geçiyoruz. Ürün yelpazemiz genişliyor. Yılbaşından önce bütün dünyanın bildiği bir isimle, 'İstanbul' marka aromatik puro ile piyasaya çıkacağız."

LOGO TARAN'DAN
Bu arada Türk'e, purolarını içen ünlü reklamcı Ali Taran'dan sürpriz bir destek gelmiş. Yaptığı işlerin fiyatlarıyla rekor kıran Taran, tek yerli üretici Türk için CHE'nin yeni logosunu 'ücretsiz' yapmış. Şirketin, önümüzdeki hafta piyasaya çıkacak olan ürünlerinin üzerinde bu logo olacak. Türk, Taran'ın desteğini anlatırken; "CHE'yi içtikten sonra benim ürettiğimi öğrenmiş. Arayıp, 'Puro güzel ama logoyu beğenmedim. Daha özel bir logo olmalı,' dedi. Teklifte bulunacak durumda olmadığım için, bir şey söylemedim. 'Sana kendi ellerimle logo yapacağım. Hediye olarak... İstediğin gibi kullan,' dedi. Aradan bir ay geçtikten sonra şirketinin elemanları logoyu getirdi. Yerli bir üreticiye gönülden destek verdi, bunu unutmayacağım," diyor.

KÜBA-NİKARAGUA FARKI
Puro içmeye başladığında daha çok Küba purosu tercih ettiğini söyleyen Türk, Nikaragua purolarının da Küba purosu ile yarışabileceği görüşünde. Türk bunu, Küba'dan göç eden puro üreticilerinin Nikaragua'ya yerleşmesine ve ülkenin toprak yapısına bağlıyor: "Puro üreticisi Cano Özgener, Nikaragua'da ürettiği puroları dünya puro liginde beşinci sıraya kadar çıkardı. Bana 'Orada çok iyi tütünler var,' dedi. Nikaragua'nın, Küba'nın toprağına benzer bir toprağı var. Küba'nın en iyi üreticileri ülkeden kaçarken, yanlarında tohumlarını da götürdü. Nikaragua'ya yerleşip tohumları ektiler. Bu da zamanla Nikaragua purolarının lezzetini ve kalitesini artırdı."
Haberin fotoğrafları