kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Anadolu Ermenileri, akrabalarını onyıllardır yurtiçi ve dışında arıyor. Tıpkı 1927 tarihli bu yazıda görüldüğü gibi.

Geçmişlerini 'ilan' edenlerin öyküsü

Evrim ALTUĞ
Agos gazetesinde tam 11 yıldır yer alan 'Akrabamı arıyorum' projesinin ilanları, 2 Kasım'dan sonra Galata sokaklarında..
Agos gazetesi kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni ve BirGün gazetesi köşe yazarı Hrant Dink'in hunharca katledildiği 19 Ocak 2007 günü sonrasında Agos çevresinde bir araya gelen Türkiyeli Ermeni gençler tarafından bir inisiyatif oluşturuldu. 'Hadig' isimli bu inisiyatif, sosyal ve kamusal alanda yetersiz kaldığını düşündükleri Ermeni gençliği ve kimliğinin temsiliyetini güçlendirmeyi hedefliyor. Hadig üyeleri şu sıralarda, 'Akrabamı Arıyorum' adlı yeni bir proje üzerinde çalışıyor. Aslında proje, 11 yaşındaki Agos yayın hayatına başladığı günden bu yana sürmekte. Haftalık Türkçe - Ermenice gazete yayın hayatına başladığından bu yana, sürekli olarak her hafta gazetede yayımlanan ilanlar vesilesiyle, binlerce insan akrabasını arıyor. Bu süreçte yüzlerce ilan yayımlanmış ve bu ilan sahiplerinden bazıları akrabalarını bulmuş; bazıları ise halen kendi köklerini umutla aramayı sürdürüyor. Proje ilk olarak geçen yıl Nalcı tarafından Galata semtindeki sokaklarda gerçekleştirilmiş. İnisiyatif, bu girişimi bu kez daha geniş bir kitleye yaymak istiyor. Çünkü Hadig üyeleri, bu ilanlarla akrabalarına ulaşmaya çalışan kişilerin çoğunluğunun bugün yurtdışında olduğuna işaret ediyor. İşte proje de, bu gerçeği göz ardı etmeyerek, Türkiye sınırları dışında da birçok insana ulaşmak istiyor. Çünkü onlara kalırsa, özellikle Avrupa ve Amerika'da basın aracılığıyla bu insanlara ulaşabilme şansı yerel imkanlardan daha yüksek.

PROJE NASIL UYGULANIYOR?

Orijinal gazete kâğıdına basılacak, orijinalinden büyütülmiş bin adet ilanın; Galata Görünürlük Projesi'nin başlamasından bir gece önce Galata ve çevresindeki sokaklara yapıştırılması bekleniyor. Aynı zamanda bir eylem olarak da planlanan bu etkinlik için ayrıca arkası yapışkanlı kağıda hazırlanmış "Akrabamı Arıyorum" ilanları da, 2 Kasım 2007'deki Galata Görünürlük Projesi açılış gecesi kokteylinde sanatçılara dağıtılacak; dileyen sanatçılar da kendi mekânlarına bu ilanları asabilecek. Hadig üyesi ve Agos gazetesi Haber Müdürü, çağdaş dans sanatçısı Aris Nalcı bu anlamda, projenin ilk gününde, her sokakta akrabasını arayan birilerine rastlanmasının umudunu taşıyor. Çıplakayaklar Dans Kumpanyası'ndaki projeleriyle de tanınan Nalcı, akrabasını arayıp bulanların gazeteye konu olan hikâyelerinin de Galata'da bir apartmanın girişinde, veya mekanda sergileneceğini, ya da ilanlarla birlikte duvara yapıştırılacağını söylüyor. Hrant Dink anısına performanslar da tasarlamış Nalcı, ilanların foto bloklarla belirli mekanlarda sergilenmesini planlıyor. Bilgi Tel: 0537 974 70 09
Haberin fotoğrafları