kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Uzlaşma mı dayatma mı?

TESEV'İN, Prof. Binnaz Toprak ve Ali Çarkoğlu'na yaptırttığı araştırmaya inanmak istememişlerdi. Çünkü araştırmanın sonucuna göre başörtüsü takanların ve çarşaflıların oranı düşüyordu. (1999'da eşarp+türban+çarşaf kullananların nüfusa oranı % 72.5'ti; 2006'da % 61.3'e düştü.) Üstelik aynı araştırmada büyük çoğunluk (% 71.5), " İslâm'ın emri olduğu için örtünüyorum " demişti.
İşte şimdi 32. Gün için, Tarhan Erdem'in A&G şirketine yaptırılan araştırma da benzer sonuçlar verdi.
Türkiye'de, hanelerin % 74'ünde başını kapatan biri var. Başı kapalı kadınların bulunduğu hane sayısı üç buçuk yılda 2.9 azaldı. Ayrıca, 2003'te her yüz kadından 64.2'si başını örterken, Eylül 2007'de bu oran % 61.4'e indi. Başını örtenlerin çok az bir bölümü, sadece % 5'i, kafasındaki eşarba " türban" diyor. Başörtüsüne ideolojik bir muhteva kazandırarak " ötekileştirmek" isteyenlerin başarılı olmadığı anlaşılıyor. Zira, " Türban siyasi simge mi?" sorusuna verilen cevaplarda da, " değildir " diyenler ağır basıyor: "Siyasal simge % 18.7, değil % 69.3." Üniversitede yasağın kalkmasını isteyenler ise % 73.7'ye ulaşıyor. % 70, Hayrünnisa Gül'ün başının örtüsünü sorun olarak görmüyor.
"Üniversitede yasak kalkarsa Malezya'ya döneriz" diye kıyamet koparanlara bu araştırmanın ışığı altında bir kere daha sorayım: "AK Parti bu adımı atmaktan vazgeçsin, uzlaşma arasın" ısrarı, uzlaşma arayışı mı, yoksa düpedüz DAYATMA MI?