kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Damping yapan mağazaya inceleme

Yeni Haber
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Media Markt açılışında izhidama yol açan yüksek oranlı indirimlerin rekabet kurallarına uygunluğu konusunda Rekabet Kurulu'nun inceleme başlattığını bildirdi.

Bakan Çağlayan, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Eylül ayı Olağan Genel Meclis Toplantısı'na katıldı.

Çağlayan, yaptığı konuşmada Media Markt'ın izdihama yol açan indirimli satış uygulamasıyla ilgili başlatılan incelemeler hakkında da bilgi verdi. Rekabet Kurulu'nun inceleme başlattığını bildiren Çağlayan, "Yanıltıcı reklam var mı yok mu diye Reklam Kurulu çalışmalara başladı. Rekabet şartlarına uygun mu yoksa değil mi diye bakılacak. Hatalı yapılan bir işlem varsa hatalarının bedelini ödeyecekler. Hata yoksa yapılacak bir şey de" dedi.

"AKP'NİN DEĞİL, TÜRKİYE'NİN ANAYASASI OLACAK"


ASO Meclis üyelerinin sanayiye yönelik sorunlarını dinleyen Çağlayan, "Bugün Maliye Bakanlığı'nın da vekaleti bende, iki bakanlığa bakıyorum. Meclis toplantısında belirtilen sorunlara çözüm yolları bulmak adına görüşmeler yapacağım" diye konuştu.

Çalışmaları süren yeni Anayasa'yla ilgili tartışmalara da değinen Çağlayan, bunun AKP'nin değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasası olacağını söyledi. Çağlayan, Anayasa tartışmalarının yerine ekonomik programın ön plana çıkarılması gerektiğini de kaydetti.

İlk olarak "Anayasa konusunda Türkiye'de yeni bir anayasaya ihtiyaç var mı yok mu" sorusunun cevaplanması gerektiğini belirten Çağlayan, "Bu herkesin mutabakat sağlayacağı bir Anayasa olacak, o nedenle yapılan değerlendirmeleri biraz aceleci buluyorum. Cumhuriyetin ve laikliğin temel kazanımları konusunda herkes çok rahat olsun, herkesin hassasiyeti olduğu kadar AKP'nin de herkes kadar hassasiyeti var. Şu an sadece bilim kurulları tarafından hazırlanmış ve ilgili kurum ve kuruluşların üzerinde görüş beyan edecekleri bir çalışma ortada. Daha Anayasa metni ortaya çıkmadı" dedi.

"SSK İŞVEREN PAYI İNDİRİMİNDE ERTELEME YOK"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, işgücü maliyetlerinin azaltılması kapsamında SSK primlerinde 5 puanlık indirimin 4 milyar YTL mali yük getireceği gerekçesiyle erteleneceği yönünde basında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e atfen yer alan haberlerle ilgili olarak, "Bu konu hükümet programına, seçim beyannamesine girmiştir. Başbakan tarafından da deklare edilmiş bir konudur" dedi.

Çağlayan, indirimin getireceği yükün bu tutarın yarısı kadar olduğunu da belirtti. Türkiye'nin bu maliyeti karşılayacak kaynaklarının fazlasıyla olduğunu belirten Çağlayan, "Bunun geri dönüşü kayıt dışının engellenmesiyle zaten sağlanacaktır. Ben Çalışma Bakanının böyle bir beyanının olduğunu bilmiyorum. Böyle bir şey söyleyeceğini de zannetmiyorum. Hükümet programında çok net işveren payının 5 puan indirileceği ve indirime devam edileceği kesin olarak mevcuttur" dedi.

"MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ İNDİRİMİ YETERSİZ"


ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise yaptığı konuşmada, Sosyal Güvenlik ve Vergi Reformlarına yönelik çalışmalara hız verilmesi, istihdamın üzerindeki yüklerin azaltılması gerektiğini söyledi. Eski hükümlü istihdam etme konusunda Hükümetten cesur adımlar beklediklerini ifade eden Özdebir, Merkez Bankası'nın faiz indirimine de değinerek, "Merkez Bankası kendisinden beklenmedik bir biçimde faizleri 0.25 puan indirdi. Bu indirimin yetersiz olduğunu belirtmeliyim" dedi.

Nihai ara mal üreten sektörlerin rekabet gücünü korumak için ithal ara mala yöneldiğini ve bununda ara mal üreten firmaları zor durumda bıraktığını belirten Özdebir, sektörün sorunları hükümetten bekledikleri çözümleri şöyle özetledi:
"Sanayinin kanını emen yüksek reel faiz belasından mutlaka kurtulmamız gerekiyor. KOBİ'lerin rekabet gücünü arttırmak için yeni mekanizmalar oluşturmalıyız. Ayrıca Hükümet programında kümeleme çalışmalarının yer alması çok sevindirici. KOSGEB'in kendisinden beklenenleri başaramadı.
KOBGEB'in teşviklerini küçümsemiyoruz ancak bunun da ötesine gidilmeli ve KOBİ'lere yönetim ve ihracat gibi konularda doğrudan bilgi ve tecrübe aktarımını sağlayacak mekanizmalar oluşturulmalıdır. Ayrıca Anayasa konusunda da toplumun tüm kesimlerini kapsayan bir biçimde ve en geniş uzlaşma ile gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyor, bu konunun siyasi gerginliklere yol açmadan sonuçlandırılmasını diliyoruz."

(ANKA)