kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Terörle mücadelede uzlaşma sağlandı

Yeni Haber
Türkiye ile Irak arasında terörle mücadele anlaşmasının detaylarına ilişkin uzlaşmaya varıldığı ve anlaşmanın yarın imzalanacağı bildirildi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani ile yaklaşık 1,5 saat görüştü.

Irak İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Aydın Halit, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, terörle mücadele anlaşmasının imzalanması konusunda herhangi bir problem bulunmadığını ve anlaşmanın yarın imzalanacağını, anlaşmaya ilişkin gerekli açıklamaların da yarın yapılacağını söyledi.

Anlaşmanın Türkçe, Arapça ve İngilizceye çevirilerinin yapılacağını ifade eden Halit, anlaşmada "sıcak takip" konusunun belli koşullara bağlanıp bağlanmadığı sorusuna, "Hepsi yarın belli olur" yanıtını verdi. Irak İçişleri Bakanı Bolani, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde aktif olarak işleyen, ancak daha sonra yürürlükten kalkan terörle mücadele anlaşmasının yeniden hayata geçirilebilmesi için Ankara'da temaslarda bulunuyor.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin 7 Ağustostaki Ankara ziyaretinde iki ülke arasında mutabakat zaptı imzalanmış, Irak İçişleri Bakanının ayrıntılar için 2 hafta içinde Türkiye'ye geleceği duyurulmuştu. Irak'taki iç karışıklıklar nedeniyle Irak İçişleri Bakanı belirlenen zamanda Ankara'ya gelememişti. Bolani'nin bu gecikmeli ziyaretinde, terörle mücadele anlaşmasının ayrıntılarının belirlenmesi üzerinde çalışılıyor.

İMZALANAN MUTABAKAT MUHTIRASI

Erdoğan ve Maliki'nin imzaladığı metin ile iki ülkenin iki ay içinde terörle mücade anlaşması imzalaması karara bağlanmıştı. Mutabakat muhtırasında şu satırlar yer alıyor: "İki Başbakan PKK/KONGRA-GEL terör örgütü dahil olmak üzere Irak'ta faaliyet gösteren tüm terör örgütlerinin mevcudiyetlerine son verilmesinde çaba göstermeye mutabık kalmışlardır. İki Başbakan "Terörle Mücadele İşbirliği Anlaşması" çalışmalarının hızlandırılarak, iki ay içinde sonuçlandırılması talimatını vermiştir. Söz konusu anlaşmaları hazırlamak amacıyla Irak İçişleri Bakanı Türkiye'yi iki hafta içinde ziyaret edecektir."

Irak'ın ilk kez altına imza attığı bir metin ile PKK'yı terör örgütü olarak tanıması için Maliki, "Irak terörden büyük sıkıntı çeken bir ülkedir. PKK/KONGRA-GEL dahil olmak üzere tüm terör örgütleri ile mücadelede mutabakata varmış durumdayız" demişti.

Anlaşmada en önemli konuyu 'sıcak takip' konusu oluşturuyor. Anlaşmaya göre, PKK'lı teröristlerin takibinde Türkiye ve Irak sınırının iki tarafında koordinasyon merkezleri kurulacak. Türk ordusunun sınır ötesi operasyonları bu merkez yoluyla koordine edilecek. Teröristlerin iadesi konusunda da bir sorunun olmadığı belirtilirken, anlaşmaya göre, Irak ve Türkiye arasında acil durum hattının kurulacağı kaydedildi.

(AJANSLAR)