kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül'den rektörlere mesaj

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerin ülke sorunları, sıkıntılar ve güncel tartışmalar konusunda ortaya koyacağı görüşlerle topluma önderlik etmesi gerektiğini belirterek, "Üniversitelerin değerlendirmelerini, demokrasinin, çoğulculuğun, sağ duyunun, aklın ve bilimin rehberliğinde ortaya koymaları toplumun ortak paydada buluşturulmasına ve sorunların aşılmasına en önemli katkıyı sağlayacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Bahçeşehir Üniversitesi'nin 2007-2008 eğitim öğretim yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada yeni Anayasa tartışmaları nedeniyle hükümet ile arası gerilen üniversite yönetimlerine sıcak mesajlar gönderdi.

"TÜRKİYE'Yİ NEREDE GÖRMEK İSTİYORUZ?"


Dünyanın büyük bir değişim sürecinden geçtiğini, ülkelerin geçmişle karşılaştırılamayacak farklılıkta yeni koşullarla karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Gül, bilgi çağının koşullarını karşılayabilmek için ihtiyaç duyulan yapılanmaları hayata geçiren ülkelerin dünyada söz sahibi olacağını vurguladı. Gül, Türkiye'nin uluslararası alandaki saygınlığını artırabilmek için doğru bir vizyonla geleceğe yönelmek gerektiğine işaret ederek, "Türkiye'yi nerede görmek istediğimize karar vermek durumundayız. İşleyen bir demokrasiye ve istikrarlı bir ekonomiye sahip evrensel değerleri benimsemiş her alanda gelişen uygarlığını olanaklarını tüm vatandaşlarına sunabilmiş daha iyi ve daha güçlü bir Türkiye'ye ulaşmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

"ÜNİVERSİTELER ÖNDERLİK ETMELİ"

Üniversitelerin ülke sorunları, sıkıntılar ve güncel tartışmalar konusunda ortaya koyacağı görüşlerle topluma önderlik etmesi gerektiğini vurgulayan Gül, şöyle konuştu:

"Bu, sorunun tanımından, çözümüne kadar çok boyutlu bir süreci içermektedir. Toplumu aydınlatma, toplumun sesinin duyurulmasına aracılık etme ve kamuoyu oluşturma üniversitelerin temel görevlerinden biridir. Üniversitelerin değerlendirmelerini demokrasinin, çoğulculuğun, sağ duyunun, aklın ve bilimin rehberliğinde ortaya koymaları toplumun ortak paydada buluşturulmasına ve sorunların aşılmasına en önemli katkıyı sağlayacaktır."

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNE DESTEK

Gül, Türkiye'de yüksek öğretimin önündeki büyük yığılma devam ettiği sürece bu konuda çözüm aramaya devam edeceklerini ifade ederek, "Bir taraftan yeni devlet üniversiteleri açacağız ama bir yandan da vakıf üniversitelerin kuruluşlarının belli bir kriter ve denetim anlayışı çerçevesinde destekleyeceğiz" dedi.

Gül, Türkiye'de yüksek öğretim kurumlarının yaygınlaştırılması çalışmaları devam ederken, öğretim elemanı açığının da hızla kapatılması gerektiğini dile getirdi. Gül şöyle devam etti:

"Bu konuda vakıf üniversiteleri de bazı sorumluluklar üstlenmeli ve öğretim üyesi yetiştirmesi konusuna özel önem vermelidirler. Devlet üniversitelerini de vakıf üniversiteleriyle rekabet edebilecek bir geleneğe, kaynak ve imkanlara kavuşturmalıyız. Ben başta YÖK olmak üzere bu yeni durum için hepimizin düşünmesi ve çözüm üretmesi gerektiğini düşünüyorum."

(ANKA)