kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Rahşan Ecevit, Bülent Bey'in 60 yıllık arşivini düzenlemekle meşgul...

Klasörlerin kapağında Ecevit'in fotoğrafı

09.09.2007
- Şimdi günleriniz nasıl geçiyor?
- Bülent'in 60 yıllık arşivi var. Konuşmalar, bilgiler, belgeler ve görüşmeler yer alıyor. Bu arşivi düzenliyorum. Tüm belge ve bilgilerin üzerinden tek tek geçiyorum. 1979'a kadar geldim. Sayfa sayfa bakıyorum ve tarih sırasına göre numaralandırıyorum. Dosyalara ayırıyorum. Bir bölümünü de Kıbrıs'a ayırdım. Kıbrıs'la ilgili görüşmeler, yazışmalar, belgeler yer alıyor. Ama daha küçük bir bölümünü yapabildim. Yanılmıyorsam bir yıl sürer. Klasörlerin kapaklarına da Bülent'in fotoğrafını koyuyorum. Günler böyle geçiyor işte.

- Kitap çalışması var mı?
- Bülent'in Osmanlı tarihi üzerine hazırladığı bir kitap vardı. Sonuçlandırmıştı ama bastıramamıştı. Onun basılması için harekete geçtik. Konuşmalarını da bir kitapta toplayacağız. Ama arşivdeki 60 yıllık tarihi nasıl değerlendireceğimize karar veremedim. Özellikle her bir konuşma o günün gündemini içeriyor. Hepsini kitap haline getirmeyi planlıyorum ama çok da fazla.

- Bülent Ecevit, yaşamını yitirmeden önce kontrgerilla üzerine bir kitap yazacağını açıklamıştı. Başlamış mıydı?
-
Başlamadı. Bir tek Osmanlı tarihiyle ilgili kitabı tamamladı.

- Siz böyle bir çalışma düşünüyor musunuz?
- Hayır. Ama Bülent'in yakın tarihe kadar basılmış bütün kitaplarını bir araya getirmek istiyoruz. Bir yayınevi ile temasa geçtik. Bir editoryal kadro oluşturduk. Uzun süreli olacak ama büyük bir kitaplık ortaya çıkacak. Ayrıca arşivlerden çok yeni belgeler çıktı. Mesela 12 Eylül ile ilgili altı-yedi dosya çıktı. Bunların iki klasörü savunması. Gerisi de belgelerden oluşuyor. Bülent hapiste savunmasını hazırlarken ben de dışarıda ona belge topluyordum. Zor bir şeydi.