kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Oteldeki sergide, hangi fotoğrafın nereye asılacağına kadar her şeye Ara Güler karar vermiş.

Ara Güler fotoğraflarını hemşehrisine sattı

Bedia Ceylan GÜZELCE
Ara Güler'in fotoğrafları, şu sıralar İstanbul'da bir otelin duvarlarını süslüyor. Otel sahibi tarafından satın alınan bu 220 İstanbul fotoğrafını, dışarıdan gelen ziyaretçiler de görebilecek..
Üzerine doktora tezleri yazılan, Picasso'dan Indira Gandhi'ye birçok önemli ismin fotoğrafını çeken ve onlarla röportajlar gerçekleştiren Ara Güler, farklı bir işe daha adını yazdırıyor. İstanbul Taksim'deki bir otel, Güler'in 220 eserini satın alarak tüm duvarlarını onun çalışmalarıyla süslüyor. Boyutundan nereye hangi fotoğrafın asılacağına, baskısından hangi fotoğrafların seçileceğine kadar her şeye sanatçının kendisinin karar vermesi de bu 'kalıcı sergi'nin değerini bir kat daha artırıyor.

HEMŞEHRİLİK HATIRINA
Otelin duvarlarına fotoğraf asma fikrine gelince... 'Fotoğraf' denince Ara Güler'den başka bir isim düşünmediklerini belirten otelin Şebinkarahisarlı (Giresun) sahibi Gökhan Özbek, Güler'in tekliflerini kabul etmesinde hemşheri olmalarının büyük payı olduğunu söylüyor. Kendisi de Şebinkarahisarlı olan Güler, fotoğraflar otelin duvarlarındaki yerlerini alana kadar iki ay üzerinde çalışıldığını söylüyor ve ekliyor: "Parasından daha mühim olan orada o işi yapmaktı," diyor. Tamamı İstanbul konulu fotoğraflar, ilginç hikâyelerin yaşanmasına da neden oluyor. Bunlardan biri otelde kalan İsrailli bir turistin başından geçmiş. Gördüğü bütün fotoğrafları inceleyen İstanbul doğumlu İsrailli bir turist, doğduğu mahallenin resmini duvarda görünce çok şaşırmış. Bugün tamamen değişen eski mahallesini kendi çocukluğundaki haliyle görmesi onu fazlasıyla duygulandırmış. Bir başka ilginç olay ise, otelin müzik salonunda yaşanmış. Otelin orkestrasında görevli kemancı ve solist Mehmet Ali Bey, bir gece sahneye çıktığında, duvarda asılı bir resim çarpmış gözüne. Fotoğraftaki elinde tef çalan adamın babası olduğunu fark edince, sahneden inip fotoğrafın yanı başına gitmiş. Salondakiler ne olduğunu anlamaya çalışırken, Mehmet Ali Bey fotoğraftaki adamın yıllar önce kaybettiği babası olduğunu söyleyince salonda duygulu anlar yaşanmış... Taksim'deki bu 'kalıcı' Ara Güler sergisinin, onun doğduğu mahallenin üst sokağındaki otelde gerçekleştiriliyor olması da hem Güler hem de konuklar için bir başka özellik taşıyor. Dışarıdan ziyaretçilere de açık olan Ara Güler'in bu İstanbul fotoğrafları, belki sizin de tarihinizdeki bir 'an'la kesişiyordur. Kimbilir... Tel: (0212) 313 50 00
Haberin fotoğrafları