kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'nin satranç merkezi: İzmir

Özgür AKMAN
Geçtiğimiz hafta 6. İzmir Açık Satranç Turnuvası düzenlendi. İzmir, hiç şüphesiz Türkiye'de satrancın başkenti ve İstanbul'dan mirası devralmış görünüyor. İzmir'de büyükusta normlu Yakup Erturan, Betül Cemre Yıldız, Ata Seçer Türkiye'nin en iyileri arasında. Gençlerde, uluslararası usta normlu Oğulcan Kanmazalp, Mert Yılmazyerli, Burak Fırat, Burcu Şaşmazel, sekiz yaş dünya dördüncüsü Vahap Şanal ve daha birçok gelecek vaat eden isimler var. FM Alper Efe Ataman (onun kurduğu Analiz Yayınevi de İzmir'de), Enis Bilyap, Mehmet Ertınas, Ozan Çapan ve daha birçok başarılı antrenör var. Büyükustalar Annageldyev, Nadyrhanov gibi yabancı antrenörler de buluyor. Çocukları satrançla tanıştıran eğitimciler daha sonra şampiyonlar yetiştiren antrenörlere havuz sağlıyor. Konak'taki Düşün Satranç Merkezi, satranca büyük katkı yaptı. İzmir'de şu an tam 11 satranç merkezi var. Eylül ayında iki hafta arayla önce Betül Cemre Yıldız'ın satranç merkezi, sonra dört milli hakemin kurduğu Atak Satranç Merkezi açıldı. İkinci açılışa İzmir Açık'ta oynayan iki büyükustamız Suat Atalık ve Mikhail Gurevich de geldi. İzmir'deki satranç zenginliğinin ana nedeni, şehrin sosyoekonomik durumu... Satrançla ilgilenen birçok girişimci var. Anne ve babalar, çocuklarını teşvik ediyor. Satranç zengini İzmir'de bile zorluklar var. Bu yıl İzmir Açık'ta sponsor bulunamayınca federasyon yönetimi son anda destek sağladı. Yıllardır turnuvaya destek veren işadamı Ferit Çömez de yine devreye girdi. İzmir İl Temsilcisi ve MHK Başkanı Selçuk Büyükvural'ın özverisiyle Türkiye'nin en kaliteli turnuvası, eski görkeminde olmasa da yapıldı. Turnuvayı sürpriz bir şekilde Gürcü uluslararası usta Sanikidze sekiz puanla kazandı. Gürcü uluslararası usta Sulashvili, Suat Atalık ve Magalashvili yedi buçuk puanla ikinciliği paylaştılar. İstanbul Açık'ın birincisi büyükusta Gurevich, formda değildi ve yedi puan aldı.

Haberler

Meksika'daki Dünya Şampiyonası'nda yedinci tur sonunda Anand, beş puanla lider durumda. Gelfand sürpriz bir şekilde dört buçuk puanla ikinci sırada, dünya şampiyonu Kramnik ise dört puanla üçüncü.

Yaş Grupları Avrupa Şampiyonası, Hırvatistan'ın Sibenik kentinde devam ediyor. 16 yaş altı Avrupa Şampiyonu Kübra Öztürk, THY'li Maria Muzychuk ile birincilik mücadelesi veriyor. Emre Can da 18 yaşta birincilik mücadelesi verirken, Vahap Şanal, Batuhan Daştan ve Mustafa Yılmaz'ın da madalya şansları devam ediyor.

Dünya Şampiyonası'nda Vishy Anand yedinci turda Grischuk'a karşı bu konumdan itibaren 46. d7 Kf4 47. Kf1 Kff8 48. Kf8 Şf8 49. Kxh7 c3 50. Ag6 hamlelerinden sonra kazandı. Siyahın ilerlemiş piyonları bile oyunu kurtarmaya yetmiyor.
Haberin fotoğrafları