kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Pidenin Kare As'ı

İftar sofralarının başlıca lezzetlerinden biri olarak bilinen Ramazan pidesi, mis gibi kokusuyla hemen herkesi cezbediyor. Biz de gurmelerden ve geleneksel tatlara düşkün ünlü isimlerden oluşan jürimize, en iyi pide yapan fırınları sorduk..
Tad Doy Fırını
10 yıldır Bahçeköy'de hizmet veren Tad Doy Fırını'nın sahipleri İbrahim Baltacı ve İshak Çakır, baba mesleğini sürdürüyor. Çakır, pide konusunda iddialı olduklarını söylüyor: "Pidede unun kalitesi çok önemli. Biz unumuzu kendimiz değirmende öğütüyoruz. İçme suyu kullanıyoruz ve pideyi odun ateşinde pişiriyoruz." Fırında saat 14.00'ten 20.00'ye kadar yumurtalı ve sade olmak üzere iki çeşit pide bulabilirsiniz. lüri üyemiz Hülya Ekşigil, "Bu fırın tam usulüne uygun olarak geleneksel Ramazan pidesi yapıyor," derken, Oğul Türkan ve Ramazan Bingöl de aynı sebeplerle Tad Doy'u beğendiklerini söylüyorlar. Tel: (0212) 226 11 53 (Aldığı oy: 4)

Has Ekmek Fırını
Çengelköy'deki Has Ekmek Fırını 150 yıllık bir geçmişe sahip. 50 yıl öncesine kadar Ermenilerin işlettiği bir simit fırınıymış. Burayı bir ekmek fırınına dönüştüren İsmail Erbahan ise bugün 84 yaşında. Has Fırın'ın sanat ve iş dünyasından da birçok müşterisi var. Has Fırın'daki pidelerin lezzetinin sırrı birinci sınıf un kullanılması. Üzerine 'şifa' adını vedikleri bir bulamaç sürüyorlar. Pide üretimi 13.00'te başlıyor. En son gece 02.30'da sahur pidesi yapılıyor. Hülya Ekşigil, Seyfi Dursunoğlu, Ahmet Örs, Ramazan Bingöl ve Esra Öz, Has Fırın'ı geleneksel yöntemlerle gerçek pide yaptığı için tercih ettiklerini söylüyorlar. Tel: (0216) 321 76 32 Aldığı oy: 5)

Aynalı Fırın
Aynalı Fırın, 1927 yılından beri Beşiktaş'ta hizmet veriyor. Pideler, taş fırında ve odun ateşinde pişiyor. Saat 14.00'te başlayan pide üretimi akşam 20.00'ye kadar sürüyor. İsteğe göre yumurtalı pide de yapılıyor. lüri üyelerimizden Ahmet Örs, Aynalı Fırın'ın gerçek Ramazan pidesi bulunabilecek nadir yerlerden biri olduğu görüşünde: "Moda fırınlar yerine böyle oturmuş tarihi olan fırınlar, her zaman pide konusunda daha başarılı oluyor." Bir diğer lürimiz Sevim Gökyıldız da Ahmet Örs'ün düşüncelerine katılıyor ve "Burası gerçekten de usulüne uygun pide yapıyor," diyor. Tel: (0212) 261 02 93 (Aldığı oy: 2)

Beyaz Fırın
Beyaz Fırın'da Ramazan pidesi olarak çeşit oldukça fazla. Özel undan yapılan sade pidenin yanı sıra zeytinli ve cevizli pide de yapılıyor. Kepeği ayrıştırılmamış özel undan yapılan Ramazan pidesi, kan şekerini hızla yükseltmeyerek, uzun süre tokluk hissi veriyor. Beyaz Fırın'ın Çiftehavuzlar, Erenköy ve Suadiye'deki şubelerinde tüm pide çeşitleri yapılıyor. Sadece Kadıköy Beyaz Fırın'da sade Ramazan pidesi bulunuyor. Saat 15.00'te ilk pidelerin çıktığı Beyaz Fırın, lüri üyelerimizden Ahmet Örs ve Esra Öz'den tam not aldı. Tel: (0216) 345 40 66 (Aldığı oy: 2)

Peleki Unlu Mamulleri
1986 yılından beri hizmet veren Peleki Unlu Mamuller, Ramazan pidesi konusunda iddialı. Rize Hemşinli iki ortak olan Musa Keskin ve Vehbi Devrim'in işlettiği fırının pidelerinde özel Samsun ve Konya unlarının karışımı kullanılıyor. Pidenin üzerine özel bulamaç sürülüyor. Tava ve taş pidesi olmak üzere iki çeşit pide var. Öğle 12.00'den akşam 20.00'ye kadar pide çıkıyor. Ramazan Bingöl ve Esra Öz Peleki'nin pidesini beğendiklerini söylüyorlar. Tel: (212) 241 66 56 (Aldığı oy: 2)

Başak Un Mamulleri Fırını
Ankara'nın Küçükesat semtinde hizmet veren Başak Un Mamulleri Fırını'nda ilk pide saat 12.00 gibi çıkıyor. İftar saatine kadar her daim sıcak pide bulmanız mümkün. 1992'den beri açık olan fırın, Ankaralı gurme Oğul Türkkan'ın favorisi. Türkkan, Başak Un Mamulleri'nin iftar saati yaklaştığında çok kalabalık olduğunu söylüyor. Ankara Un Sanayii'nin ununun kullanıldığı fırında iki çeşit pide var. 500 gramlık büyük pide ve 300 gramlık küçük pide. Tel: (0312) 418 68 41 Aldığı oy: 1)

Göztepe Fırını
Kadıköy bölgesinin en eski fırınlarından biri olan Göztepe Fırınıı, Göztepe tren istasyonunun yanında yer alıyor. İlk pide 14.00'te çıkıyor. İftardan sonra az da olsa pide bulmanız mümkün. Ama merak etmeyin sahur için yeterli olacaktır. Yumurtalı ve yumurtasız pidesi var. Bunun yanı sıra isteğe bağlı olarak çöreotu veya susam oranlarını değiştirebiliyorlar. Göztepe Fırını, çocukluğundan beri burada yaşayan Sunay Akın'ın tercihi olarak listemize girdi. Tel: (0216) 360 26 85 (Aldığı oy: 1)

Göztepe Ekmek Fırını (İzmir)
İzmir'in en popüler fırınlarından biri olan Göztepe Ekmek Fırını'nda iftar saatine yaklaşırken metrelerce sıra oluyor. 1986'dan beri açık olan fırının Ramazan pideleri, tek boy ve 350 gram. Unu ise özel olarak Samsun'dan geliyor. İlk pide 14.00'te çıkıyor. Aydan Üstkanat, Göztepe Ekmek Fırını için "Kelimenin tam anlamıyla hünerli ustaları var ve onların geleneksel yöntemlerle yaptıkları pideleri gerçekten muhteşem," diyor. Tel: (0232) 285 93 35 (Aldığı oy: 1)

Komşu Fırın
Komşu Fırın yaklaşık üç yıl önce faaliyete geçti. İstanbul'un farklı semtlerindeki şubelerin yanı sıra Eskişehir, Alaçatı ve Bodrum'da da hizmet veriyor. Ramazan pidesi konusunda iddialı olan fırında farklı pide çeşitleri bulmak mümkün. Bu nedenle lürilerimizden Sevim Gökyıldız'ın beğenisini kazanıyor. Özellikle tahıllı ve kepekli Ramazan pideleri hem lezzetli hem de sağlıklı olduğu için çok rağbet görüyor. Pideler 13.30'dan iftara kadar sürekli çıkıyor. Levent Tel: (0212) 264 61 00(Aldığı oy: 1)

Ömer Paşa Fırını
36 yıldır hizmet veren Ömer Paşa Fırını'nda günde ortalama 3 bin pide çıkıyor. 450 gramlık tek boy pidesi var. İsteğe bağlı olarak yumurtalı, çöreotu ve susamlı pide yapıyorlar. Saat 15.00'ten iftara kadar sıcak pide bulunuyor. Sunay Akın, Göztepe'deki Ömer Paşa Caddesi'nde yer alan Ömer Paşa Fırını'ndan 30 yıldır pide aldığını söylüyor ve ekliyor: "Buradan alışveriş yapmak benim için bir alışkanlık." Tel: (0216) 302 29 36 (Aldığı oy: 1)


Ahmet Örs
(SABAH gazetesi yazarı)
* Aynalı Fırın (Beşiktaş)
* Beyaz Fırın (Kadıköy)
* Has Fırın (Çengelköy)

Esra Öz (Sofra dergisi Gen. Yay. Yön.)
* Has Fırın (Çengelköy)
* Beyaz Fırın (Kadıköy)
* Peleki Unlu Mamuller (Teşvikiye)

Hülya Ekşigil (Yemek kültürü yazarı)
* Has Fırın (Çengelköy)
* Tad Doy Fırını (Bahçeköy)

Ramazan Bingöl (TÜRES Yönetim Kurulu Başk.)
* Peleki Unlu Mamulleri (Teşvikiye)
* Tad Doy Fırını (Bahçeköy)
* Somun Ekmek (Beylikdüzü)
* Has Ekmek (Çengelköy)

Sevim Gökyıldız (Mutfak Dostları Dern. Başk. Yard.)
* Aynalı Fırın (Beşiktaş)
* Beyaz Fırın (Kadıköy)
* Komşu Fırın (Levent)

Seyfi Dursunoğlu (Sanatçı)
* Has Fırın (Çengelköy)
* Temizel Unlu Mamuller (Kuzguncuk)

Sunay Akın (Şair-yazar)
* Göztepe Ekmek Fırını (Göztepe)
* Ömer Paşa Fırını (Göztepe)

Nevin Halıcı (Konyalı gurme)
* Tad Doy (Bahçeköy)
* Emir Sultan 1 (Konya)
* Örnek Lokantası (Konya)
* Selimiye Taş Ekmek Fırını (Konya)

Oğul Türkkan (Gurme)
* Tad Doy (Bahçeköy)
* Başak Unlu Mamuller (Küçükesat-Ankara)
* Real Hipermarket (Bilkent-Ankara)

Aydan Üstkanat (Yemek stilisti)
* Göztepe Ekmek Fırını (İzmir)
* Bahar Pastanesi (Arnavutköy)
* Sarıyer Simit Evi ve Ekmek Fırını
Haberin fotoğrafları