kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Bu oyun değil ciddi bir iş'

Buket BAYDAR
14.09.2007
Tasarım meraklılarını Eski Galata Köprüsü'nde buluşturan etkinlikte yer alan sanatçılar arasında en dikkat çekenlerden biri, dokuz yaşındaki Can Demirel'di. Küçük tasarımcı, Lego'dan otomobil ve uçak yapıyor..
Geçtiğimiz hafta Balat'taki Eski Galata Köprüsü üzerinde düzenlenen İstanbul Design Week (İstanbul Tasarım Haftası) 84 firma, 65 yerel tasarımcı, 13 uluslararası ve ulusal sergi ve 10 üniversiteyi bir araya getirdi. Sergilenenler arasında en akılda kalanlardan biri 'Can'ın Arabaları by Can Demirel' oldu. Can Demirel dokuz yaşında. Üç buçuk yaşından beri otomobil tasarımcısı olmak istiyor. Her gün Lego bloklarından kendi tasarımı olan yeni otomobiller üretiyor. Bu etkinlikte bulunma sebebini "Burada olmak istedim çünkü ben araba tasarımlarını seviyorum. Hayatım boyunca arabaları ve uçakları sevdim. Dünyadaki arabalar ve uçaklar da güzel ama ben onlardan daha güzelini yapabileceğimi düşünüyorum," diye açıklıyor.

- Merhaba Can, seni tanıyabilir miyiz?
- Dokuz yaşındayım; ilkokul 4. sınıfa gidiyorum. Lego'ları, bilgisayarda ve Nintendo'da oyun oynamayı seviyorum. Kendimi daha fazla tanıtamayacağım, böyle bir çocuğum işte. (gülüyor)

YEMEK TARİFİ GİBİ


- Kaç yaşından beri otomobil ve uçak tasarlıyorsun?
- Üç buçuk yaşımdan beri otomobil ve son bir aydır da uçak tasarlıyorum. Babam bana küçükken bir Lego seti almıştı; ilk önce onun ne olduğunu çözmeye çalıştım. Başlarda yemek tarifi gibi geldi açıkçası. Önce tarife uydum, sonra kendi fikirlerimi uygulamaya başladım.

- Günün belli bir bölümünü otomobil ve uçak tasarımına ayırıyor musun? Nasıl çalışıyorsun?
- Okuldan eve dönünce biraz dinlenip otomobillerim ve uçaklarımla uğraşıyorum. Neredeyse günümün yarısını tasarımlarıma ayırıyorum diyebilirim.

- Peki yapacağın tasarımları önceden planlıyor musun?
- Önceden hiç düşünmüyorum. Resmen onlarla uğraşırken kendimi kaybediyorum. Bazen beğenmediğim şeyler oluyor, onları değiştiriyorum.

- Tasarım yapmak senin için oyun oynamakla aynı şey mi?
- Sayılmaz, benim için eğlence sadece. Ama teknik olarak oyuna göre ciddi olduğunu söyleyebilirim.

- Şimdiye kadar kaç tane otomobilin ve uçağın olmuştur?
- Üç buçuk yaşımdan bu yana sanıyorum 66 tane otomobilim, 20 tane uçağım oldu.

- Otomobillerin, uçakların senin için anlamı ne?
-
Bence dünyadaki en önemli şey, ulaşım araçları. Uçaklar ülkemizin geleceği olacak. Ayrıca herkesin mutlaka bir otomobili olmalı diyebilirim; hatta gokart bile olur!

- Tasarım haftasına katılmaya nasıl karar verdin?
- Önceki yıl ziyaretçi olarak gelmiştim. Bu yıl "Acaba ben de katılsam mı?" diye düşündüm, sonra bir anda kendimi burada buldum.

- Burada olmak senin için nasıl bir duygu?
- Tek kelimeyle 'iyi'. Ama burada ralli simülatörü var; o yüzden aslında 'süper' diyebilirim.

- Çok klasik bir soru olacak ama ileride ne olmak istersin?
- Bu konuda eğitim alıp otomobil ve uçak tasarımcısı olmak istiyorum.

FERRARİ SEVİYOR

- Varolan otomobil ve uçak tasarımlarını nasıl buluyorsun? Kendin için seçtiğin, sevdiğin bir model var mı?
- Uçakları çok fazla bilmiyorum ama bence konforlu, hızlı olması ve çok yolcu alabilmesi yeterli. Boeing 747 hem jet, hem uçak, hem de çok yolcu alıyor. Otomobil konusunda ise Nissan Skyline ve Ferrari dışında diğer modelden memnun değilim. Tasarım anlamında dijital ekrana Windows XP eklemek isterdim.

- Hangi kahramanın yerinde olmak isterdin?
- Kahramanım yok, ama küçük yaşta hem şarkı yazan, hem de şarkı söyleyen biri var: Hannah Montana. Onu çok başarılı buluyorum. Can Demirel okuldan sonra tüm zamanını otomobil tasarlayarak geçiriyor.
Haberin fotoğrafları