kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Alex Webb, eşinin de İstanbul'u çok sevdiğini söylüyor.

'İstanbul bundan sonra yaşayacağım şehir olabilir'

Kemal PEHLİVANOĞLU/ Haber Merkezi
09.09.2007
Dünyaca ünlü fotoğraf ajansı Magnum Photos'un üyesi Alex Webb, 'İstanbul: City of a Hundred Names' (İstanbul: 100 İsimli Şehir) adlı sergisiyle, bu şehre olan hayranlığını dile getiriyor..
- Fotoğraf çekmek için niçin özellikle İstanbul'u seçtiniz?
- Daha önce yaptığım çalışmalarıma baktığımda, seçtiğim yerlerin birçok kültürü içiçe barındırdığını görüyorum. Farklı kültürlerin bir araya geldiği yerleri seçiyorum. Aynı zamanda İstanbul çok özel bir kesişme noktası. Yarı Avrupa yarı Asya, Doğu ve Batı, hem eski hem modern...

- İstanbul ile dünya metropollerini karşılaştırdığınızda, ne gibi farklılıklar görüyorsunuz?
- İstanbul'da en çok sevdiğim şeylerden biri, şehir yaşamı hissini vermesi. Hayatın caddelerde yaşandığını hissediyorsunuz. Bu özgün bir durum değil, bu şekilde yaşayan şehirler var. Ama Houston, Phoniex veya Los Angeles gibi bazı Amerikan şehirlerini düşündüğümde, oralarda yürünecek bir yer yok. İstanbul'da hayatın caddelerde yaşandığına dair bir his var.

- Latin şehirleri de benzer değil mi?
- İstanbul oldukça güvenli bir şehir. Bu bakımdan çok farklı. Ben yakın zamanda San Paulo'daydım. San Paulo çok çetin ve tehlikeli. İstanbul dolaşması güvenli ve sakin.

- İstanbul'a ilk defa geldiğinizde yaşadığınız deneyim neydi?
- 16 yaşındayken, bir günlüğüne ailemle gelmiştim. Ailemle Ege'de deniz yolculuğu yapıyorduk, İstanbul'da durduk. Tipik turistler gibi gemiden inip Topkapı'ya, Sultanahmet'e, Ayasofya'ya gittik. Burada yaşadıklarım her zaman zihnimin bir köşesinde kaldı. Çünkü kültür çok farklıydı. 30 yıl sonra geri döndüm. İstanbul benim daha önce fotoğrafını çektiğim yerlerden çok farklıydı.

- Kendi kültürünüzle kıyasladığınızda sizi İstanbul'da şok eden ne oldu?
- Ben hiçbir zaman Hıristiyan bir toplumun dışına çıkmamıştım. İstanbul, Roma'nın ve onun yarattığı uygarlıktan farklı bir yer. Roma kadar etkileyici bir şehir. Aynı oranda muhteşem, aynı oranda uygarlığın bir anıtı gibi.

- Burada çektiğiniz fotoğraflar içinde en beğendiğiniz hangisi?
- Berber dükkânında çekilmiş fotoğraf. Berber dükkânının içine, penceresinden dışarıya, dükkândaki aynaya bakıyorsunuz ve hepsinde ayrı bir şeyler olduğunu görüyorsunuz.

- İnsanların fotoğraf serginize reaksiyonu ve sizin izlenimleriniz nedir?
- Oldukça pozitif. Pek çok insan benim fotoğraflarda anlattığım İstanbul'un bu yüzüne pek dikkat etmediklerini söyledi.

- Burada arkadaşlarınız var mı, neler yapacaksınız sergi boyunca?
- Evet, var. Şu anda aktif olarak İstanbul'u fotoğraflamıyorum, son birkaç gündür dolaşıyorum. Eşim ve ben İstanbul'u sadece fotoğraflanacak ilginç bir yer olarak görmüyoruz, İstanbul'dan aktif olarak hoşlanıyoruz aynı zamanda. Hayatımızın bu noktasında ABD'de yaşayacağımızı düşünmüyoruz, İstanbul yaşayacağımız şehir olabilir. Bu şehri seviyoruz. Yakın bir zamanda belki bir workshop yapmak için Türkiye'nin diğer yerlerinde de fotoğraf çekmeye geleceğiz.
Haberin fotoğrafları