kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'PKK'ya terör örgütü demek sorunu çözmüyor'

02.09.2007
- Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk başta Abdullah Gül'ü destekleyeceğiniz havası vardı. Ancak sonra boş oy kullandınız...
- Bu süreçte bizim Cumhurbaşkanı Gül'den bir beklentimiz yok. Türkiye'yi temsil edecek cumhurbaşkanının toplumu kucaklayacak bir söylemle ortaya çıkması önemli. Gül, Türkiye'nin cumhurbaşkanıdır. Meclis'in huzurunda seçildi. Ne düşünüyor, sorunlara bakışı nasıldır, nasıl bir çözüm paketiyle halkın önüne çıkacak? Biz bunların bilinmesini istiyorduk. Dünyanın her yerinde cumhurbaşkanı adayı ülkenin sorunlarıyla ilgili ne düşündüğünü, projelerini kamuoyuna yansıtır. Biz bunu bekledik, bunu istedik. Cumhurbaşkanının söylemlerini dikkatle değerlendirerek oyumuzu kullanmak istedik.

- Gül ile görüşmenizde neleri konuştunuz?
- Bizim beklentilerimiz açık ve belli; Kürt sorunun barışçıl, demokratik anlayışla ele alınması. Şiddet ve çatışmanın tamamen Türkiye'nin gündeminde çıkması için sorunun üzerine gidilmeli. Halkla, siyasi partilerle, sivil toplum kuruluşlarıyla diyalog kurarak, Türkiye'yi bu gergin günlerden çıkartacak bir sivil projenin geliştirilmesi gerekiyor.

- Gül'den bunları mı istediniz?
- Biz bunları bir pazarlık konusu yapmadık. Sadece düşüncelerimizi ifade ettik, "Beklentilerimiz bunlardır," dedik. Sorunu terör olayı olarak algılamayı doğru bulmuyoruz. "Operasyonlarla bitiririm," yöntemi kucaklayıcı değil. İsteğimiz, bir taraftan şiddeti ortadan kaldıracak, diğer taraftan da kendi insanını kucaklayacak bir formül. Bu imkânsız değil. Demokratik yöntemlerle sorunun çözümü yönünde bir mantık ortaya çıkarsa, elimizi taşın altına koyarız. Halkla ilişki kurarız, hatta diğer insanlara açık çağrılar yaparak, belki kanın durması için görüşerek mesafe alabiliriz. Ben bu konuda etkili olabileceğimize inanıyorum. Ama bize dayatılan farklı bir şey: "PKK'ya terör örgütü demediğiniz sürece size güvenmeyiz." Ben de soruyorum; siz senelerden beri 'terör örgütü' dediniz de sorun çözüldü mü? Şiddet ve silah çözüm getirmiyor artık.