kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Sapanca'da toplanan Anayasa Komisyonu, yoğun bir çalışma temposu içine girdi.

MGK'ya yine Köşk başkanlık edecek

Ersan ATAR- Zübeyde YALÇIN
Sapanca'da toplanan anayasa komisyonu, taslakta yer alan başbakanın Milli Güvenlik Kurulu'na başkanlık etmesi önerisini benimsemedi. Kabul edilen düzenlemeye göre Jandarma Genel Komutanı MGK'ya katılmayacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
MGK'ya yine Köşk başkanlık edecek
Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki heyetin hazırladığı Anayasa taslağını olgunlaştırmak üzere Sapanca'da toplanan komisyon çalışmalarını dün de sürdürdü. Richmund Otel'deki toplantıda komisyon Milli Güvenlik Kurulu'nun yapısını düzenleyen 91. maddede uzlaşma sağlandı. Komisyon, MGK'ya Başbakan'ın başkanlık etmesi önerisini benimsemedi. MGK'ya şimdiye kadar olduğu gibi Cumhurbaşkanı Başkanlık edecek. Komisyon, Taslak'taki şu öneriyi kabul etti: "Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Başkanlığında Başbakan, Genelkurmay Başkanı Başbakan yardımcıları, Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri Bakanları, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarından oluşur" Bu düzenlemeye göre Jandarma Genel komutanlığı MGK dışında kalıyor.

TÜRBAN TARTIŞMASI
Taslağın "Eğitim öğrenim hakkı" başlığı altındaki 45'inci maddesine gelindiğinde, kamuoyunun yakından ilgilendiren "başörtüsü" konusunda uzun tartışmalar yaşandı. Alınan bilgiye göre, özellikle akademisyenler heyeti, Anayasa tekniği açısından alternatif metinlerdeki, "kılık kıyafetinden dolayı hiç kimse yüksek öğrenim hakkından mahrum bırakılamaz" veya "yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir" hükmünün kalabileceğini savundular. Bazı komisyon üyeleri ise, bu yönde bir hükmün anayasada yer almasının kamuoyunda tepki yaratacağını belirttiler. öyle bir hükmün anayasaya konulmasının gereksizliğini savunan bu üyeler, zaten laiklik tanımında değişiklik yapıldığını, böylesine açık bir hüküm konulmadan da üniversitelerde kılık kıyafetin serbest hale geleceğini savundular. Akademisyenlerin hazırladığı, taslağı Sapanca'da görüşen komisyon, önemli maddelerde netlik sağladı.

DOKUNULMAZLIK
Milletvekili dokunulmazlığı sınırlandırılıyor. Rüşvet, dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma gibi yüz kızartıcı suçları işlediği iddiasıyla hakkında soruşturma veya dava açılan milletvekilleri dokunulmazlıktan yararlanamayacak. İlkokul mezunlarının da Cumhurbaşkanı olabilmesine olanak tanıyan öneri benimsenmedi. Cumhurbaşkanı 5 yıllığına, Yüksek öğrenim görmüş, milletvekilleri arasından halk tarafından seçilecek.