kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
iPod Video 30 GB belleğe, 2.5 inç LCD ekrana sahip. iTunes'la Apple'ın internetteki dükkânından satın alınan filmleri oynatabiliyor. Özel programlarla iTunes dışı medya programlarıyla da uyumlu hale getirilebiliyor.

iPod şıklığı Zen sadeliğiyle yarışıyor

KAYA GENÇ
Apple'ın MP3 çalan şık oyuncağı iPod'un pek çok rakibi arasında Creative'in ürettiği Zen öne çıkıyor. Apple'ın avantajları; yüksek kalitesi, şıklığı ve yaygınlığı. Zen ise ekstra özelliklere sahip ve kullanıcılarını tek bir programa bağımlı kılmıyor..
Dünyanın en önemli bilgisayar şirketlerinden Apple, 2001 yılında kullanıcılarının karşısına daha önce hiç görmedikleri türden bir aletle çıktı. Beyaz renkli, siyah-beyaz ekranlı, 5 veya 10 GB belleği olan bu alete Apple, iPod adını koymuştu. İlk iPod'un tekerleği mekanik bir düzenekle çalışıyor ve şarkı değiştirirken gerçekten de bir tekerlek gibi dönüyordu. Aradan geçen yıllarda Apple iPod'un kapasitesini artırdı, tekerleğini dokunmatik yaptı ve 2004 yılında renkli ekranlı yeni iPod'u satışa sundu. Bir yıl sonra video gösteren modeli ve daha ufak, ucuz versiyonlarıyla iPod yavaş yavaş MP3 çalar dünyasını ele geçirdi. iPod bugün mini, shuffle ve nano modelleriyle 157 YTL'den başlayıp 762 YTL'ye uzanan fiyatlara sahip. 21. yüzyılın Walkman'i olarak adlandırılan bu aygıtın pek çok rakibi var. Sony, yeni Walkman telefonlarıyla cep telefonu ve müziği birleştiren modeller sunarken, Philips'in GoGear serisi ve Microsoft'un Toshiba'yla işbirliği yaparak ürettiği Zune, MP3 pazarının önemli ürünleri. Creative'in Zen serisi de, video oynatan geniş ekranlı Vision W modeli ve iPod benzeri Vision M çeşitleriyle, Apple'ı Türkiye'de zorlamaya devam ediyor. Creative Zen'ler 60 YTL'den 800 YTL'ye dek artan modelleriyle iPod'larla benzer fiyatlara sahip.

ZEN kullanıcısı
Can Taylan Bilgin, 21 (Yüksek lisans için Palma Mallorca'ya gitmeye hazırlanıyor)
'Müzik dinlemek için aldım görünüşü önemli değil'

MP3 çalarını ne kadar süredir kullanıyorsun?
Yaklaşık altı aydır kullanıyorum, ablam Londra'dan almıştı.

- Şarkı yüklemek kolay mı? MP3 çaların seni tek bir programa bağımlı kılıyor mu?

Kolay valla, ben Creative Media Explorer diye bir program kullanıyorum. Ama direkt hard disk olarak da kullanılabiliyor. O zaman program kullanmadan içine şarkı koyabiliyorsun, bu çok iyi bir özellik.

- İnternet üzerinden şarkı satın alıp dinliyor musun?
Hayır, hiç almadım. Türkiye'de şarkı satılan mağazaları da doğrusu pek bilmiyorum.

- Bir arkadaşına gittiğinde şarkı alışverişi yapmak kolay oluyor mu?
Evet, gayet kolay. USB'den bağladığında Zen'i bilgisayar hemen tanıyıp programı kuruyor, böylece çat diye şarkı alışverişi yapabiliyoruz. Bu özellikleri sayesinde arkadaşlarımdan şarkı almak epey kolay oluyor.

- MP3 çalarını hiç yere düşürdüğün oldu mu?
İki defa yere düşürdüm; oldukça sert düşmesine rağmen hiçbir şey olmadı. Yalnızca birkaç defa ekran durup dururken donuverdi! Reset atarak düzelttim. Reset attığımda şarkılar hâlâ içindeydi, hiçbiri silinmemişti. Zen bu açıdan baktığımda bana sağlam bir MP3 çalar gibi görünüyor, ama bir kere de suya atıp ne olacağına bakmak lazım herhalde, gerçekten sağlam olup olmadığı ancak öyle anlaşılır diye düşünüyorum.

- Yakınlarda yeni bir MP3 çalar almayı düşünüyor musun? Yine aynı markayı tercih eder miydin?
Şimdilik yeni bir alet almaya niyetim yok, ama alsam yine Creative Zen alırdım. iPod'un tasarımı daha güzel olsa da, Zen'in özellikleri ve genel olarak sağlamlığı daha iyi. Sonuçta bu aleti müzik dinlemek için alıyorum, şıklık olsun diye değil. Teknolojiyle ilişkim çoğunlukla bu şekilde zaten.

* * *
iPod kullanıcısı
Necmi Mahmutoğlu, 17
(Bu sene Boğaziçi Üniversitesi'ne girmeyi başardı)
'Tamirine 300 YTL istediler bıçakla açtım düzeldi'

MP3 çalarını ne kadar süredir kullanıyorsun?

Şubat'ta 3 yıl olacak.

- Şarkı yüklemek kolay mı? MP3 çaların seni tek bir programa bağımlı kılıyor mu?
Şarkı yüklemek için iTunes'u kullanıyorum. iTunes'dan başka Winamp'in plug-in'i ve birkaç Linux yazılımı var; bir dönem Winamp'in plugin'ini kullandım, iTunes'dan daha hızlı ve kullanışlı olduğunu söyleyebilirim. Ama kullanırken iPod'umda problem yaşadığım için tekrar iTunes'a döndüm.

- İnternet üzerinden şarkı satın alıp dinliyor musun?
iTunes'dan hiç şarkı indirmedim, ama birkaç sefer podcast indirdiğim oldu..

- Bir arkadaşına gittiğinde şarkı alışverişi yapmak kolay oluyor mu?
Ayrı bir program kullanmadan pek mümkün değil. Sadece iTunes kullanarak iPod'unda olan şarkıları başka bir bilgisayara atamıyorsun. Eğer şarkıları iPod'un flashdisk olarak görev yapan kısmına koyarsan bu mümkün, ama o zaman da o şarkılar iPod'da gözükmüyor.

- MP3 çalarını hiç yere düşürdüğün oldu mu?
O kadar çok yere düşürdüm ki sayısını hatırlamıyorum. Bir kaç kez bozulduğunda resetlemem düzelmesine yetti, ama bir keresinde olmadı; ekranda klasor işareti belirdi, bu da hard disk sorunu demek oluyor. Apple İstanbul servisine götürmüştüm, bana hard diskinin değişmesi gerektiğini söyleyip 300 YTL istediler. Bir ay falan bozuk durdu, sonra öylesine içini açmayı düşündüm, ince bir bıçakla yandan açtım. İçinde ne var ne yok diye hard diskini falan yerinden oynattım, sonra kapattığımda çalışmaya başladı! Şimdi de ortalama iki ayda bir bozulyor, hard diskini hareket etttirdiğimde düzeliyor...

- Yakınlarda yeni bir MP3 çalar almayı düşünüyor musun? Yine aynı markayı tercih eder miydin?
Alsam evet, yine iPod alırdım. Benimkinin üzerinde ismim yazmıyor, oysa arkası metal olan iPod'lara belli bir ücret karşılığı lazerle istediğinizi yazdırabiliyorsunuz. Türkiye'de ise Apple bu servisi sağlamıyor... Ben iPod'umu yaklaşık üç sene önce, fiyatı Türkiye'den daha uygun olduğu için Dubai'den almıştım, şimdi alsam üzerine mutlaka bir şeyler yazdırırdım.
Haberin fotoğrafları