kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Sitenin kurucularından Özgür Arcan

'Gümrük görevlileri de sorumlu'

01.09.2007
- Hayvan kaçakçılığının önüne geçmek için neler yapılabilir?
- HAYTAP ve İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki değişiklik önerisi üzerinde çalışıyor. Bu kaçak ithalatın durdurulması için yasa değişikliği verilmesi de planlandı. Tabii bu iş o kadar da kolay değil. Bu işten, yani bu kanlı ve acımasız kapitalist ticaretten para kazanan, ekmek yiyen bir o kadar da insan var. Bu ticaretin bu aşamaya gelmesine bazı gümrüklerdeki tutum ve hatalar da nedendir. Yani bazı görevlilerin de göz yumması ile 10-20 dolar kazanç için oluşan bu kanlı pazara bakın. Acilen yasalar bu yönde tekrar elden geçmeli, kesin şekilde altı çizilmiş caydırıcı cezalarla bu gidişin önüne geçilmelidir.

- Hayvanları Koruma Yasası'nda neler değişmeli?
- Mevcut 5199 sayılı yasanın hükümleri bugüne kadar etkisiz kalmıştır. Bu yasanın özellikle Kabahatler Hukuku kapsamından çıkması hayvanlara karşı yapılan her türlü kötü muamele, işkencenin suç olarak kapsama alınması ve Türk Ceza Kanunu bünyesinde alınması amaçlanıyor ve bu yönde kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor. Hem yüzlerce dolara kaçak hayvan satacak, hayvanlara eziyet edecek, yakalandığı zamanda üç-beş lira ile geçiştirecek. Böyle düzenleme olamaz. Bu yasa değişecek.

- Pet-shop'ların tamamen kapatılması söz konusu olabilir mi?
- Bildiğim kadarıyla Avusturya'da pet shopların büyük bir kısmı kapatıldı. Avrupa'da sadece belirli yerlerden bu hayvanları alabiliyorsunuz. Bizde ise barınaklar ağzına kadar terk edilmiş cins hayvanla dolu. Buralardan ücretsiz bir şekilde hayvan sahiplenmek varken, neden binlerce doları insanlar buralara akıtıp, bu kanlı para düzenine alet oluyorlar, anlamak mümkün değil.