kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Bir mal gibi alınıp satılan hayvanlar, kafeslerin içinde yeni sahiplerini bekliyor.

Köle ticaretine hayır!

NESLİHAN TUNÇ
01.09.2007
Türkiye'deki pet shop'ların birçoğunda usule aykırı olarak hayvan satışı yapılıyor. Bu gidişata 'Dur,' demek için kurulan petshopgercegi.com adlı internet sitesine çevrenizdeki kötü koşullara sahip pet shop'ları bildirebilirsiniz..
Birçoğu ruhsatsız olan ve usule aykırı satış yapan pet shop'lar, yaşı küçük ve kaçak hayvanları satmaya devam ediyor. Ama artık bu çarpık sisteme "Dur," diyebilmek amacıyla bir web sitesi kuruldu. HAYTAP (Hayvan Hakları Türkiye Aktif Güç Birliği Platformu) çatısı altında, Avukat Ahmet Kemal Şenpolat danışmanlığında kurulan bu site, ülkemizdeki pet shop sorunlarına dikkat çekmeyi amaçlıyor. Pet shop'larla ilgili sorun yaşayanlar için de bir başvuru merkezi olmayı hedefleyen sitede, pet shop mağdurlarının yapması gerekenler, dava dilekçesi örnekleri, yaşanmış hikâyeler gibi bölümler bulunuyor. Ayrıca sorun yaşayanlar mağduriyetlerini siteyle paylaşabiliyorlar ve onlara nasıl bir yol izlemeleri gerektiği anlatılıyor. Sitenin kurucularından HAYTAP üyesi Özgür Arcan sorularımızı yanıtladı.

- petshopgercegi.com adlı siteyi kurmaya nasıl karar verdiniz?
- Gelişmiş ülkelerde, bizdeki gibi torbalarda, kafeslerde ya da bavullarda istediğiniz hayvanı gümrükten rahatlıkla sokamazsınız. Kurallar bu ülkelerde, hem halk sağlığı yönünden hem de başka birçok sebebe bağlı olarak yasalarla ciddiyetle uygulanıyor. Ancak Türkiye'de bu durum illegal bir ticaret şeklinde sürüyor ve kontroller tamamıyla yetersiz durumda. Türkiye'ye kaçak yollardan getirilen yavru köpekler, özellikle eski Doğu Bloku ülkelerinden getiriliyor. 10-20 dolara getirilen yavrular, poşetler içinde, havasız ortamlarda taşınıyor. Bir kısmı daha yolda telef oluyor. Sağ kalabilenler pet shop'lara geldiğinde sevimli olduklarından hemen satılıyor. İlk heves geçince de çoğunlukla ya sokaklara ya da barınaklara atılıyorlar. İşte bu gerçeklerin daha iyi anlaşılabilmesi, bu ticaretin aslında bir 'kanlı para' ticareti olduğunun altının da özellikle çizilmesi amacıyla bu site, çeşitli aktivistlerce HAYTAP bünyesinde kuruldu.

- Siteye ilgi nasıl? Ne tür etkileşimler alıyorsunuz?
- Ülkemizde iyi paralar ödeyerek hayvan sahiplenip sonra da mağdur olan insanlar da oldukça fazla. Biz bu olumsuz faktörlerin siteye yoğun bir ilgi olarak döneceğini biliyorduk. Ayrıca dost sitelerin de bu konuya yoğun ilgi ve destekleri sayesinde beklediğimizden çok daha kısa bir sürede konuya daha fazla dikkat çekmeyi başardığımıza inanıyoruz. Siteyi yayınlamamızın ardından, daha bir iki gün içinde onlarca şikayet aldık.

- Türkiye'deki pet-shop'larda ne gibi yasadışı uygulamalar yapılıyor? (Gerçi bu soruyu belki de yasalara uygun ne yapılıyor diye sormak daha doğru olabilir.)
- Türkiye'deki pet shoplar maalesef denetlenmiyor. Ya da göstermelik, formalite icabı denetleniyor. Birkaç haftalık kurs veriliyor ve eğitildikleri düşünülüyor. Ama hakkında şikâyet olmayan bir pet shop bugüne kadar yoktur desek yalan olmaz. Yasaya göre pet shopları, İl Tarım müdürlüklerinin ve İl Çevre müdürlüklerinin düzenli olarak denetlemesi gerekiyor. Pet shoplar yurtdışından kaçak olarak getirilen hayvanları çok rahat satabiliyor. Pet shop'larda yavru köpekler 10-15 tanesi aynı cam kafesin içinde, kaka ve çiş yapmamaları için özellikle su ve yemek verilmeden tutuluyor. Kışın soğukta, yazın da sıcakta büyüyen köpekler ise çoğu kez boylarından daha kısa ve küçük kafeslerin içinde aylarca tutuluyor.
Haberin fotoğrafları