kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kürşad Kahramanoğlu, Birgün gazetesi yazarı, ILGA Eski Genel Sekreteri:

Tartışma büyüyor

BURCU ALDİNÇ
Geçtiğimiz hafta SABAH Sağlık Editörü'nün hazırladığı 'Pedofili Hadım mı Edilmeli?' konusuna görüş veren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Eşcinsel yaklaşımların pedofiliyi destekleyici etkisi var," demişti. Eşcinsel derneklerden Tarhan'a yanıt gecikmedi..
Küçük bir çocuğun Fransa'da tecavüze uğramasının ardından, geçtiğimiz hafta SABAH PAZAR'da küçük çocukların istismar edilmesi anlamına gelen pedofiliyi ele almıştık. Pedofilinin bir hastalık olup olmadığı ve nasıl cezalandırılması gerektiği konusunda Sağlık Editörümüz Esra Tüzün'e açıklamalar yapan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Genellikle cezaların caydırıcılığı az ve bunu eşcinsellik gibi bir olgu olarak görme eğilimi var. Bir insanın pedofilik ihtiyacı olabilir diye yapılan sosyolojik testler var. Gay ve lezbiyen yaklaşımların pedofiliyi destekleyici etkisi var," açıklamasıyla yeni bir polemik yarattı. Tarhan'a sadece eşcinsel derneklerinden değil, meslektaşlarından da tepki geldi.

Kürşad Kahramanoğlu, Birgün gazetesi yazarı, ILGA Eski Genel Sekreteri:
'Yakında kuraklığı da bizden bilecekler!'
"Eşcinsellikle pedofilinin uzaktan yakından bir alakası yoktur çünkü eşcinsel bir ilişki karşılıklı rıza gerektirir. Kimin çocuk kimin yetişkin olduğu konusunda tartışma olabilir ama çocuğun 'rıza' gösterebilme konusunun istismara açık olduğu şüphe götürmez. Prof. Dr. Nevzat Tarhan gibi önyargılı insanların hepimize zararı büyüktür. Hukuka saygılı medeni bir ülkede olsak mahkeme kanalı ile cezalandırılırdı. En azından mesleki kuruluşu tarafından meslekten men edilirdi. Bu insanlık ayıbını gay ve lezbiyenlere mal etmek kuraklığı da onlardan bilmek gibi bir şey! Hele tıp profesyonellerinin bu ilişkiyi kurmaları hiç etik değil."

'Tıp literatüründe kadın pedofil vakası çok az'
Psikiyatr Dr. Tanju Sürmeli:
"Pedofilik eğilimler, erkeklerde daha fazla, kadınlarda ise yok denecek kadar az. Pedofili olanların bazıları homoseksüelliği tercih edebilir, ama bunun gibi biseksüelliği ya da hetoroseksüelliği tercih edenler de var. Yani 'Homoseksüeller arasında pedofili daha yaygındır,' gibi bir söyleme varmak yanlış olur. Yapılan araştırmaların sadece bir tanesinde pedofili olanlar incelenmiş ve homoseksüel olanlar heteroseksüel olanlardan 11 kat daha fazla çıkmış. Ama bu sadece bir çalışma, diğer çalışmalarda sonuçlar nerdeyse hep aynı. Pedofili yapanların, beyinlerinin sağ bölgesinde 'amygdala' dediğimiz bölgede düzensizlikler tespit edildi. Burası cinsel dürtüleri kontrol eden merkez. Ama sırf dürtü bozukluğuna da bağlayamayız. Küçükken pedofiliye uğramış kimseler de ileride pedofili yapabiliyor. Ama tek başına bunu da genellemek yanlış olur."

'Lezbiyenlerde pedofilik eğilim daha fazla'
Prof Dr. Nevzat Tarhan:
"Pedofili, eşcinseller arasında daha yaygın. Gay ve lezbiyenler, yataklarına çocuk alarak ilişkiye girmeyi tercih ediyorlar. Bu benim meslekte rastladığım bir gözlem. Zaten gay ve lezbiyenlerin artışı ile pedofilinin artışı paralellik gösteriyor. Özellikle lezbiyenlerde bu oran daha da fazla. Kadınlar eş bulamadıkları zaman, kolay hedef olduğu için çocukları tercih ediyorlar. Çünkü bir çocuğu çok daha kolay kandırabiliyorlar. Kız çocukları agresif olmadan kolayca ikna edilebilir diye düşünüyorlar. Tüm bunlar, benim kendi mesleki hayatımda yaptığım gözlemlerdir."

'AIDS'lilerin de eşcinsel olduğu söylenmişti'
Burcu Ersoy KAOSGL Genel Başkan Yrd.
"Pedofilinin eşcinsellerde yaygın olduğunu söylemek, bugüne kadar eşcinsellere olan önyargıyı tetiklemeye yarar. Bu sözlerin tamamen homofobiye dayalı olarak söylendiğini düşünüyorum. Yıllar önce de, 'Tüm AIDS olanlar eşcinseldir,' gibi bir inanış vardı. Bu da ona benziyor. Partner bulamayan eşcinsellerin çocuklara yönelmesi de çok yanlış bir örnek. O zaman, 'Anti-sosyaller ve rahat iletişim kuramayanlar da pedofil olabilir,' demesi gerekir. Ben hiçbir lezbiyenin küçük kız çocuğunu istismar ettiğini duymadım. Özellikle bir uzmanın bu tarz, bilim dışı ve homofobik laflar etmesi bizi çok üzüyor."
Haberin fotoğrafları