kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Lady Diana

Diana öldüğünde siz neredeydiniz?

Kaya GENÇ
31 Ağustos, Galler Prensesi Lady Diana'nın ölümünün 10. yıldönümüydü. Paris'teki ölümünün ardından yazılan kitaplar, çekilen filmler, müzikal ve belgesellerle 'halkın prensesi' olarak bilinen Diana'nın kültürel mirası insanları büyülemeye devam ediyor..
Cuma günü, Galler Prensesi Lady Diana'nın ölümünün 10. yıldönümüydü. Bundan tam 10 yıl önce, 1997 yılının ağustos ayında Prenses Diana, ünlü zengin Muhammed Al-Fayed'in oğlu Dodi Al-Fayed'le birlikte, Fayed'lerin sahip olduğu Paris'teki Ritz otelinde kalıyorlardı. Da Vinci Şifresi kitabında baş kahramanın Paris'e geldiğinde kaldığı bu otelden 31 Ağustos akşamı çıktıklarında, Diana ve Al-Fayed'in çevresini her zamanki gibi fotoğraflarını çekmeyi isteyen gazeteciler sardı. Bindikleri Mercedes marka arabanın direksiyonuna Ritz otelinin güvenlik müdürü Henri Paul geçti. Arabadaki üçüncü kişi, Al-Fayed'in korumasıydı. Peşlerinden gelen fotoğrafçıları atlatmak için Paul gaza bastı; bir süre sonra içine girdikleri bir tünelde araba kaza yaptı ve Mercedes'in içindeki emniyet kemerlerini takmamış dört kişiden üçü öldü. Yalnızca Al-Fayed'in koruması hayatta kalmayı başarmıştı.

ÖCÜ MEDYA...
CIA ve İngiliz gizli servisi MI6'in bir biçimde bu kazayı planladığı yorumları dünyanın dört bir yanındaki gazetelerde yazılıp çizilirken, İngiliz halkı Diana'nın ölümüne daha önce yakın tarihte hiçbir siyasetçiye yapmadıkları kadar ilgi gösterdi. Medyanın etik sorumlulukları tartışılmaya başlandı ve kazadan hemen sonra Diana ve arabadaki kazazedelerin fotoğraflarını çekmeye başlayan, ama onlara yardım etmek için hiçbir şey yapmayan paparazzilerin, insanlığa zararlı bir canlı türü olduğu yönünde genel bir kanaat oluştu. Diana'nın 10. ölüm yıldönümünün anılacağı 2007 yılında ve hemen öncesinde, İngiliz hanedanının en sevilen prensesi hakkında pek çok kitap, belgesel ve film yayımlandı. Diana'nın ölümüyle İngiliz halkının Kraliçe Elizabeth'e düşman kesilmesini, Diana'nın bilinmeyen çocukluğunu ve 1997'deki kazanın gizli kalmış yönlerini anlatan bu kitap ve filmlerle herkes o çok sorulan sorunun cevabını bir kere daha hatırlamaya çalıştı: 'Lady Diana öldüğünde neredeydin?'