kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Muayenehanede 'gerdeğe girin' diyen doktor var!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
* Tedavide neler yapılmamalı?
* Muayenehanede gerdek olmaz! Bunu yapanlara lütfen inanmayın. Hastanın mahremiyetine saygı duyulmalı. Doktor ya da psikolog hiçbir şekilde cinselliğe bizzat aracılık yapamaz.

* Vajinaya bir şey sokmayın! Çeşitli objelerle vajene giriş sağlanmamalı. Salatalık, havuçla antreman yaptıran uzmanlar duyduk. Bunları lütfen yapmayın.

* Zorlamayın! Hasta hazır olmadan, cinsel birleşmeye zorlanmamalı. İlaç, madde veya alkol önerilmemeli. İkili ilişkinin özeline girilmemeli. Hasta her zaman kontrolün kendinde olduğundan haberdar edilmeli.

* Gereksiz hormonal ve ilaç tedavilerine dikkat! Örneğin hastalara progesteron hormonu içeren preparatlar veriliyor. Bu tip ilaçların hiçbir etkinliği yok. Uygulanan diğer sonuçları şüpheli ve bilimsellikten uzak, anlamsız tedavilere örnek olarak ise; içine uyuşturucu krem veya pomat sıkılmış oturma banyoları ve bir takım antidepresanların ek patoloji olmadan gereksiz kullanımı sayılabilir.

* Kızlık zarını yok etmeyin! Bu tip ameliyatlara tipik örnek kızlık zarının çıkarılmasıdır. Oysa vajinismus hastalarının ancak yüzde birinin fiziksel sorunu vardır.