kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. Deniz İşcen - Prof. Dr. Nazım Durak

Meme estetiğini kim yapmalı?

ESRA TÜZÜN
22.07.2007
Doktorun kadını erkeği olur mu? Konu meme estetiği olunca doktorun cinsiyeti tüm dünyada tartışılıyor. Erkek cerrahlar bir kadına göğüs estetiği yaparken ne kadar başarılı? Yoksa kadın cerrahlar erkeklerin aklını başından alabilecek göğüs biçimini daha mı iyi biliyor? Ünlü cerrahlar tartıştı..
Prof. Dr. Deniz İşcen:
"Erkek cerrahlar kadınlara çok daha büyük ölçülü, top gibi memeler yapıyor. Kadın doktorlar kendileri de memeye sahip oldukları için hastalarını daha iyi anlayıp doğal meme yapabiliyor."

Meme estetiğini kadın doktor mu, erkek doktor mu yapmalı?

Türkiye'de erkek plastik cerrahlar daha fazla olduğu için, genellikle erkekler meme estetiği yapar ama kadın doktorun bu ameliyatı yapması çok avantajlıdır. Kadın doktorlar bir memeye sahip oldukları için, hastalarının isteklerine karşı daha duyarlıdır.

Kadınla erkek doktorun yaptığı memeler birbirinden farklı olabilir mi?
Ameliyat tekniği ve cerrahi yetenek değişmez belki ama, erkeklerin yaptıkları memeler çoğu zaman biraz daha suni oluyor. Erkek estetik cerrahlar kadınlarda daha büyük ölçüleri tercih ediyor. Kadın doktorlar ise çok daha doğal olanı...

Hangi estetik ameliyatlarda doktor cinsiyeti etkili olmalıdır?
Anti aging ameliyatlarında da kadın ve erkek cerrah yaklaşımı değişir. Kadın cerrahlar genelde doğal görünüm ve basit operasyonları önerirken, erkek cerrahlar özellikle kadın hastalara büyük ameliyatlar uyguluyor. Halbuki 50 yaşında bir kadının amacı, 25 yaşında görünmek olamaz. 40 yaşındaki doğallığa sahip olmayı amaçlar. Erkekler bu konuda çok daha abartılı sonuçlar peşinde koşuyor.

Erkek meme ameliyatını kadın cerrah yapabilir mi?
Şu dönemde yaptığım operasyonlar içinde erkeklere göğüs estetiği ilk sıralarda yer alıyor. Erkeklerin bu konudaki taleplerini erkek cerrahlardan daha iyi anlayabiliyorum çünkü meme en önemli cinsel organlardan biridir. Bunu bir kadının cerrah olarak da algılaması daha kolay.

Sizce estetik ameliyat olan hasta doktorunu seçerken nelere bakmalı?
Estetik cerrahinin yüzde 50'si ruh hekimliğidir. Kendilerini anlayabilecek doktoru seçmelerinde fayda var. Abartılı öneriler getiren doktorlar yerine, hastaların kendilerini en iyi anlayan doktoru seçmeleri gerek. Kadın hastalar nasıl kadın doğumcu seçerken kadın doktoru tercih ediyorlarsa, meme estetiği gibi konularda kadın cerrahları seçmeleri çok normal.

Prof. Dr. Nazım Durak
"Kadınlar estetiği yalnızca kendileri için değil, karşı cinsin ilgisini çekmek için de yaptırıyor. Erkek cerrahlar bu konuda hastayı daha iyi yönlendirir, kadın cerrahlar bunu bilemez."

Meme estetiğini kadın doktor mu, erkek doktor mu yapmalı?
Kadınlar meme estetiğini hem kendi cinsine hem de karşı cinse beğendirmek için yaptırırlar. Karşı cinsin ne tip memeden hoşlandığını en iyi erkek doktor bilir ve hastasına bu yönde fikir verebilir. Sonuçta ameliyatın ardından kadının daha mutlu olması kolaylaşır.

Kadınla erkek doktorun yaptığı memeler birbirinden farklı olabilir mi?
Erkek doktorların kadınlara büyük meme yaptığı bir suçlamadır. Her kadın büyük ve doğal meme ister, hiçbir kadın küçük meme istemez. Kadınların yaptığı memeler nasıldır, pek görmedim çünkü Türkiye'de plastik cerrahların yüzde 99'u erkek. Dolayısıyla erkek doktorların daha çok tecrübesi vardır.

Hangi estetik ameliyatlarda doktor cinsiyeti etkili olmalıdır?
Kadınlar biraz daha yavaş çalışır, dolayısıyla onların ameliyatları daha uzun zaman alır. Erkekler ise daha seri çalışırlar. Kadın cerrahların girdiği ameliyatlarda anestezi süresi uzar. Bir saatte bitecek burun ameliyatını "Titiz çalışıyorum," diye dört saatte bitiren kadın cerrah gördüm. Anestezide fazla kaldığı için hasta için ameliyat zorlaşır.

Erkek meme ameliyatını kadın cerrah yapabilir mi?
Yapabilir ama bunlar isteme bağlı ameliyatlardır. Erkek adale protezleri ya da meme küçültme ameliyatları için estetik cerraha geliyorlar. Kadın hastalara göre erkek hastalar daha utangaç oluyor. Bu konuda sanıyorum doktor da olsa bir kadınla konuşmak yerine, erkekler sorunlarını kendi cinsleriyle paylaşmayı tercih ediyor.

Sizce estetik ameliyat olan hasta doktorunu seçerken nelere bakmalı?
Hasta tavsiyesi çok önemlidir. Aynı tür ameliyatın bir önceki hastada ne sonuç verdiğine bakılmalı. Akademik unvan her zaman çok fazla şey ifade etmez. Cerrah profesördür ama yeteneği yoktur. Özellikle estetik cerrahide mühim olan yetenektir...