kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Harput'a nazır eğlence üssü

Müjgan HALİS
Elazığlı işadamı Nihat Demirbağ TIR şoförlüğüyle başladığı, lokantacılıkla sürdürdüğü, market zincirleriyle büyüttüğü Misaş'ı önce holdingleştirdi. Şimdi de dünyanın en büyük alışveriş ve eğlence merkezlerinden biri olan Misland'la başarısını taçlandırmaya hazırlanıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Harput'a nazır eğlence üssü
Elazığ'da açılan Misland, farklı içerikteki merkezlerin bir arada toplandığı dünyadaki tek eğlence ve alışveriş merkezi. Elazığ-Malatya karayolu kenarındaki 150 dönümlük araziye yapılan merkezde yok yok: Oteller, alışveriş merkezleri, sinemalar, tiyatrolar, alışveriş merkezleri, amfi tiyatrolar, havuzlar, güzellik merkezleri, saunalar, hamamlar, restoranlar, hayvanat bahçeleri, botanik bahçeleri, düğün salonları, konferans merkezleri, kafeler, öğrenci yurtları, hastaneler, fuar alanları... Tamamı burçlarla çevrili olan merkezde, 30 bin metre kare yol, 14 bin metre kare otopark, 20 bin metre kare kaldırım ve yürüyüş yolu, 24 bin metrekare kapalı ve 3 bin metre karelik yeşil alan var. Sadece Elazığlıların değil çevre kent sakinlerinin de hem eğleneceği hem alışveriş yapacağı hem konaklayacağı bu büyük projenin 50 milyon dolarlık bütçesi, hiçbir şekilde kredi alınmadan, 711 Elazığlının kendi öz sermayesiyle oluşturulmuş. Mis Holding'i oluşturan bu 711 kişinin içinde işini iyi bilen, öngörüsüne güvenen ve 'Her şey Elazığ için' diye bir adam var: Nihat Demirbağ.

TIR ŞOFÖRÜYDÜ
Demirbağ'ın macerasının ilk durağı, ne iş yapacağına karar vermek amacıyla başladığı tır sürücülüğü. Ulusal ve uluslararası karayollarında direksiyon sallayarak, lokantacılığın hayalindeki iş olduğuna karar veriyor ve kısa sürede altı lokantanın sahibi oluyor. Lokantacılıkta açtığı mesafe onu çok kısa bir süre sonra Lokantacılar Dernek Başkanlığı'na götürür, derken kriz günleri gelir çatar. Herkes krizi nasıl atlatacağını düşünürken, o planlarını çoktan yapmıştır: "Oturdum, 36 kişilik bir liste yaptım ve bu kişilerden nedenini anlatmadan 1 milyon lira talep ettim. Amacım arkadaşlarımın bana ne kadar güvendiğini öğrenmekti." Takvimler 1989'u gösterirken Nihat Demirbağ, sanki 18 yıl sonrasını öngörür, akşamında 36 milyon lira masasının üstündedir: "Piyasada ciddi bir bozuk para sıkıntısı yaşanıyordu. 36 milyonun tamamını Merkez Bankası'nda bozuk paraya dönüştürerek, Toros arabamın arkasına yükledim, sahiplerine bozuk para olarak iade ettim."

KOOPERATİF BİR TOHUMDU
Çok geçmeden söz konusu kişilerden birer milyon daha ister ve bu kez Mis Holding'in tohumlarını atar, Lokantacılar Kooperatifi'ni kurar, bütün lokantacılar da kooperatifin ortağıdır. Bir hafta sonra kooperatif halka da satış yapmaya başlar. 'Temiz, güzel aş' anlamına gelen Misaş Marketler Zinciri'nin öyküsü böyle başlıyor. Demirbağ 36 kişiyle başladığı Misaş'ı, çok kısa bir süre sonra hem halka açıyor, hem de çok farklı sektörlere yatırım yapmaya yöneliyor, üstelik Elazığ'ın kendi sermayesiyle. İnşaat, marketçilik, sigorta, süt ürünleri, çiftlik, et üreticiliği, mermercilik, gıda bayilikleri gibi birçok sektörde yatırım yapan Demirbağ'ın holdingleşmesi, 1998 yılına rastlar.

TONLARCA HAFRİYAT
Misland projesi, Mis Holding'e ait Abdullahpaşa semtindeki bir arsaya alışveriş yapma fikriyle doğmuş. Bürokratik nedenlerle proje rafa kaldırılınca, Malatya yolu üzerindeki arsa bedelsiz olarak alınmış: "Bu arsa daha önce Karayolları ile Köy Hizmetleri'nin mıcır dökme alanıydı, dağlık bir araziydi. Bir kazma vurabilmek için 1500 kamyon hafriyat taşımak zorunda kaldık. Kayaların sökülmesi için binin üstünde dinamit patlatıldı. Sadece altyapıya 10 trilyon harcandı." Misland'i oluştururken ortak akıl bir harekâtı yaptıklarını söyleyen Demirbağ, projenin gün be gün geliştiğini ve büyüdüğünü dile getiriyor. 500'ü aşkın kişiye istihdam olanağı yarattıklarını, Misland'la bunun birkaç katına çıkacağını belirten Demirbağ, "Misland üç etapta tamamlanacak. 2007'de Elazığ'a, 2008'de bölgeye, 2009'da Türkiye'ye ve 2010'da dünyaya hitap edecek bir yer olacak," diyerek de sözlerini bitiriyor.
Haberin fotoğrafları