kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU

TMSF'den erken tahsilat atağı

Seçimin tamamlanması, ülkenin orta vadeli görünümünün netleşmesi, kamu alacakları açısından da yeni fırsatlar yarattı. 10 yıla yayılan ödeme planlarının öne çekilmesi şansı doğdu
Hafta sonu, milletvekilleri TBMM'de yemin ederken kuliste TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'e rastladık. Ertürk, Danıştay'ın Egebank kararının şokunu üzerinden atamamıştı. Ama "Arkeolojik kazılarımız sürüyor" diyerek işin peşini bırakmaya niyetli olmadığını hissettiriyordu. "Banka banka rapor hazırlıyoruz. Halkın tarihi gerçekleri her yönüyle bilmeye hakkı var" diyordu.
Bu arada Zeytinoğlu Grubu, Cavit Çağlar ve Erol Aksoy'la sürdürülen görüşmelere ilişkin ipuçları da verdi.
Örneğin, Zeytinoğlu 240 milyon dolar peşin ödeme yaparak, TMSF ile imzaladığı protokolü yenileyecek. Çağlar da Aksoy da uluslararası finans kuruluşları ile temas halindeymiş. İskontolu yeni ödeme takvimi üzerinde çalışıyorlarmış.
Bu arada Toprak Grubu ile ilgili gelişmeler de sürpriz olmayacak. Örneğin, Libadiye arsası satılabilirse İş Bankası'nın Toprak Grubu'na ait diğer varlıklar üzerindeki ipotekleri çözülecek ve satışı kolaylaşacak. Uzan Grubu'na gelince İsviçre'de USB'de bloke edilen 150 milyon dolar civarında varlığın Türkiye'ye transfer edilmesi beklentisi yüksek.
Ancak Uzanlar'ın 50 milyar doları bulan tahkim davalarının yarattığı tehlike de ortada. Öyle anlaşılıyor ki Uzan Ailesi, TMSF'ye ve Maliye'ye olan borcunu ödemeyi taahhüt eder, açtığı davaları geri çeker ve yeni dava açmayacağını kabul ederse ÇEAŞ ve Kepez'le ilgili talepleri gözden geçirilebilir.