kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Küresel endişe ertelendi borsalar gününü gün etti

Geçen haftadan bu yana küresel piyasalarda sert bir satış dalgasına neden olan nedenler ortadan kalkmamasına rağmen borsalar kötü gidişe kısmen 'dur' dedi. Dün ABD'deki uzun vadeli konut finansmanı sistemindeki batık riski kaygılarının hafiflemesi ve önceki gün ABD borsasından başlayan yükseliş hareketi Asya ve Avrupa'da da toparlanmayı beraberinde getirdi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda İMKB-100 endeksi yüzde 2.65'lik artışla 52 bin 824 puana çıktı. Dolar geçen haftanın son günü gördüğü 1.32 YTL seviyesinden 1.27-1.28 YTL aralığına gevşedi. Faizlerde de düşüş kaydedildi. Avrupa borsalarında da ortalama yüzde 2'lik artışlar yaşandı. ABD borsaları da iki gün arka arkaya artışla güne başladı. 2-3 günde koparılan fırtınanın ardından uzmanlara göre söz konusu riskleri ortadan kaldıracak bir gelişme yaşanmamasına karşın yatırımcılar tavır değişikliğine gitti. Peki yükseliş neden yaşandı?

* Dolar-Yen paritesinin 118 Yen'e kadar gerilemesinin ardından yeniden 119 Yen'e yükselmesini fırsat bilen yatırımcılar 'düşük faizli değerli para birimi ile yüksek getirili piyasalara yatırım' (carry trade) için harekete geçti.

* ABD çekirdek enflasyonunun Haziran ayında beklentilerin altında kalmasının ardından ABD faiz oranlarının yakın zamanda yükselmeyeceği yönündeki piyasa görüşleri desteklendi.

* Avrupa'da ve ABD'de güçlü gelen şirket kârları, şirket birleşmelerinin sekteye uğramasına rağmen hisse bazlı artışlara neden oldu. Ancak uzmanlar kısmı toparlanmaya rağmen endişelerin sürdüğünü kaydetti.