kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Zeki Tanyeri

'Elektrik kesintilerine karşı kendi enerjimizi üreteceğiz'

FATİH ATALAY
Metaş'ın yeni sahibi Cer Çelik İcra Kurulu Başkanı Zeki Tanyeri, geçen hafta İzmir'deki demir çelik fabrikalarında elektrik kesintilerinin yapıldığını, yakın zamanda kendi enerjilerini üreteceklerini belirtti ..
Eski Uzan Grubu iştiraki olan Metaş İzmir Metalürji Fabrikası'nı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) 40 milyon dolar bedelle alan Cer Çelik İcra Kurulu Başkanı Zeki Tanyeri, Türkiye'nin enerji sıkıntısının had safhaya ulaştığını, geçtiğimiz hafta İzmir'deki demir çelik fabrikalarına farklı günler olmak üzere 2 gün süreyle elektrik verilmediğini belirtti. Bu enerji sıkıntısının milli geliri 30 milyon dolarlık zarara uğrattığını ifade eden Tanyeri, "Elektrik bizim en büyük giderimiz. Aylık elektrik tüketimimiz 125 megavat. Bu yüzden enerji ihtiyacımızın bir kısmını karşılamak için rüzgâr enerjisine ciddi yatırımlar yapıyoruz. En azından fabrikamızın kullandığı enerjinin bir kısmını buradan karşılamak istiyoruz. Rüzgâr enerjisi dışında kömür ve doğal gaz santralleriyle de ilgileniyoruz. Türkiye'deki enerji sıkıntısı birçok kişinin tahmin edemeyeceği boyutta. Kişisel tahminim, seçimlerden sonraki 5 senelik dönemde elektrik en az yüzde 50 zamlanacak" dedi.

200 MİLYON $ YATIRIM HEDEFİ
Metaş'ı satın aldıktan sonraki 2 senelik evrede 80 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını vurgulayan Tanyeri, 3 sene içinde de 200 milyon dolarlık ek yatırım gerçekleştireceklerinin altını çizdi. Tanyeri, Türkiye enerji tüketiminin yüzde 11'ini demir çelik fabrikalarının gerçekleştirdiğini, İzmir'deki demir çelik fabrikalarının ise Türkiye enerji tüketiminin yüzde 4'ünü tükettiğini belirterek, bugünden itibaren olmazsa olmazlarının kendi enerji santrallerini kurmak olduğunu kaydetti.

15 SENE İÇİNDE TAŞINACAK
Tanyeri, "Metaş'ı aldığımızda herkes arazisi için aldığımızı düşündü. Fakat bizim amacımız fabrikayı en yakın zamanda faaliyete geçirmekti. Fabrikamızın bulunduğu yer İzmir'in en değerli tapusuna sahip. Tek tapu şeklinde bulunan bu kadar büyük başka bir arazi yok. Sanayi dışında inşaat- gayrimenkul alanında faaliyet gösteriyoruz. Bundan 15-20 sene sonra fabrikayı şehir dışına taşıyıp, burayı farklı bir şekilde değerlendirmeyi düşünüyoruz. Limaş Liman İşletmeleri ihalesini 250 bin dolarla kaybettik. Zaten verebileceğimiz en yüksek fiyatı vermiştik. İhaleyi alan şirketin, o parayı amorti etmesi için 13-14 sene çalışması lazım. Zaten en iyi müşterileri de biziz. Liman arayışlarımız sürüyor" dedi. Çimento şirketlerindeki satın almaların 5 sene içinde demir çelik fabrikalarında da görüleceğini belirten Tanyeri, özellikle Rus şirketlerin fabrikalarla ilgilendiğini, yakın gelecekte yabancı şirketlerin demir çelik fabrikaları alacağını kaydetti. Otomotiv sektöründe kullanılan vasıflı kaliteli çelikte büyümeyi planladıklarını ifade eden Tanyeri, 2009 yılında hedefledikleri cironun yüzde 60-70'ini buradan sağlamak istediklerini belirtti. İnşaat demirinden çıkacaklarını söyleyen Tanyeri, 2007 ciro hedeflerinin 250, 2008 hedeflerinin ise 500 milyon dolar olduğunu da sözlerine ekledi.