kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Haluk Recai Ulusoy

Son geceye kadar Anadolu ve Ülker grubuyla ortaktık

YAVUZ BARLAS
Petkim ihalesini kazanan Kazak-Rus ortaklığının danışmanı Haluk Ulusoy, "Konsorsiyumların Özelleştirme İdaresi'ne bildirileceği son güne kadar Anadolu ve Ülker grupları ile birlikte hareket ediyorduk" dedi..
Petkim ihalesini kazanan Kazak-Rus ortaklığının danışmanı InterConsult'ın sahibi Haluk Recai Ulusoy, konsorsiyumların Özelleştirme İdaresi'ne bildirileceği son güne kadar Anadolu ve Ülker ile işbirliği içinde olduklarını açıkladı. TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu, 2 milyar 50 milyon dolarlık teklifle Petkim ihalesini kazanınca şirketin ortaklık yapısı ile ilgili tartışmalar gündeme oturmuş özellikle ortaklığın danışmanı Haluk Ulusoy'un ihale sonrasında basını yeterli derecede bilgilendirmemesi eleştirilere sebep olmuştu. Ulusoy bu konudaki eksikliği kabul ederek, "En başta büyük bir iletişim hatası yaptık. Olanlar için çok üzgünüz" dedi. Tartışma noktalarının başında da Petkim'in yeni sahibi olan konsorsiyumda yüzde 49 payı olan Rus bankası Troika Dialog'un patronuna ilişkin iddialar geliyordu. Troika Dialog'un sahibi Ermeni asıllı Rus vatandaşı Ruben Vardanyan. Vardanyan'ın Rusya'da Ermeni lobisinin etkili isimlerinden olduğu ileri sürülmüştü. Haluk Recai Ulusoy, Troika Dialog'un hisselerinin azalacağını yerine bir Türk ortak alınacağını hatırlattı. Kazakistan devlet yatırım fonu Kazyna'nın yüzde 27'lik bir payla geldiğini anlatan Ulusoy en büyük ortağın ise Şekerbank'ı da satın alan Turan Alem Grubu olacağını söyledi. Ulusoy, Türk ortak arayışının ise sürdüğünü belirtti. Bugüne kadar yerli ve yabancı birçok grup ile görüştüklerini belirten Ulusoy, "10 gün içinde bir karar verip ortağımızı ÖİB'ye bildireceğiz ancak şu ana kadar anlaşma sağladığımız bir ortak yok" açıklamasını yaptı. Konsorsiyumların ÖİB'ye bildirileceği son geceye kadar Türk ortaklarının Ülker- Anadolu ve Aksa Grubu olduğunu belirten Ulusoy, "Yatırım stratejimiz Türk ortaklarla aynı noktada kesişmediği için ihaleye 1-2 gün kala ayrıldık" dedi.

REKOR FİYATIN SIRRI
Petkim'e piyasa değerinin 2 katı fiyat biçilmesinin sırrını ise Haluk Ulusoy şöyle açıkladı: "Petrokimya sektöründe çalışan herkes bunu bilir. Sektör 3-4 yıllık az karlı ya da kârsız dönemi 4-5 yıllık kârlı dönemi geçirir. Kârlılığın olduğu dönemlerde yatırımlar artar. Zarar geride kaldı, Petkim'de tam yatırım yapma zamanı. Biz 4.1 milyar dolar fiyat biçtik. Eğer yapmayı düşündüğümüz yatırımlar olmasa Petkim bu parayı etmez. Bu değeri elde etmek için 4-5 milyar dolarlık yeni yatırım yapmanız lazım. Aksi takdirde o fiyatı vermek inanılmaz bir aptallık olurdu. 4 aşamalı bir planımız var. İlk olarak nafta üretimi ağırlıklı 3-4 milyar dolarlık bir rafineri kurulacak. 1.5 milyar dolarlık bir enerji santrali ihtiyacı var. Hem biz kullanırız hem fazla elektriği satarız. Yeni ürün yatırımı yapacağız ve son olarak da liman iyileştirilebilir."
Haberin fotoğrafları