kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ESTONYA ÖFKELİ, PUTİN KEYİFLİ... Putin Saransk kentindeki festivalde bir kızla uzun süre dans etti. Estonya ise Putin'in festivale heykel krizi nedeniyle kendilerini çağırmamasına tepki gösterdi.

Putin gerilim için "mini kriz" dedi

Rusya, tansiyonu düşürmek için ılımlı açıklama yaptı. Rus ve İngiliz diplomatlarsa AB'yi etkilemek üzere lobi başlattı..
Rusya ile İngiltere arasında karşılıklı diplomatların sınır dışı edilmesiyle tırmanan krizle ilgili tansiyonu düşürmeye yönelik ilk adım Moskova'dan geldi... Yaşananları "mini kriz" olarak niteleyen Devlet Başkanı Vladimir Putin, "İngiltere'yle ilişkilerin normal seyrinde gelişeceğini düşünüyorum. Bu mini krizi aşacağız" dedi. Tansiyon Rusya'nın Londra'da öldürülen eski KGB ajanı Aleksander Litvinenko cinayetindeki baş zanlı Andrey Lugovoy'u iade etmemesiyle yükselmişti. İngiltere'nin buna kaşılık 4 Rus diplomatı sınır dışı etmesine Rusya da önceki gün 4 İngiliz diplomatı sınırdışı ederek yanıt vermişti.

LOBİ YARIŞI BAŞLADI
Putin'den yatıştırıcı açıklamalar gelirken, krizin baş kahramanı zanlı Lugovoy ise dün İngiltere'yi suçlayan bir açıklama yaptı: "Gerilimi İngiltere diplomatları sınırdışı ederek başlattı. İşbirliğini askıya aldı. Moskova'yı da benzer şekilde davranmaya zorladı." dedi. Öte yandan Avrupa Birliği'nin konuyu pazartesi Brüksel'deki dışişleri bakanları toplantısında ele alacak olması İngiltere ve Rusya arasında lobi yarışını ateşledi. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, dün Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşüp destek istedi. Buna karşılık Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Berlin'de Alman meslektaşı Frank-Walter Steinmar'ı ikna etmeye çalıştı.