kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
AKP mitinginden dış basının ilgisini çeken bir görüntü.

Dünyanın gözü bizim seçimde

Türkiye'de yeni bir dönem başlatacak olan 22 Temmuz seçimleri dünyada da büyük dikkatle izleniyor. Dış basında dün Türkiye ile ilgili çok geniş ve çeşitli yorumlar yayımlandı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Dünyanın gözü bizim seçimde
Yarın yapılacak seçimlere odaklanan dünya basını, okuyucularına yaptıkları yorum ve tespitlerle Türkiye'deki siyasi atmosferi aktarmaya çalıştı. Amerikan New York Times gazetesi "Türkiye'deki üçlü kutsal ittifak yıkıldı. Liberal Türkler orduya sırt çevirdi" derken, Newsweek, "seçimlerde Türkiye daha çok ya da daha az dinci olup olmamayı değil, daha çok ya da daha az Avrupalı ve özgür olup olmamayı seçecek" değerlendirmesinde bulundu. İşte dünya basınından seçmeler:

*New York Times:
Türkiye'de 84 yıldır süren ordu, cumhuriyet ve Mustafa Kemal Atatürk'ten oluşan üçlü kutsal ittifak cumhuriyet değerlerini savunan liberal Türkler'in orduya ve laik elite sırt çevirmesiyle yıkıldı. AKP listelerinden seçime giren Zafer Üskül, Suat Kiniklioğlu gibi 20 kadar liberal Türk bunun kanıtı. Liberaller, oylarını dindar politikacılara ve bağımsızlara verecek.

*Christian Science Monitor:
Türkler, sandıkta AKP'nin ekonomik başarısı ile gizli İslamcı gündeminden duydukları korkuyu tartacak. Geçen Pazar günü İstanbul'da görkemli bir miting düzenleyen AK Parti'nin en ateşli savunucuları arasında modern kadınlar da dikkat çekti. Sultan Belli bunlardan biri. Versace güneş gözlüğü, kancalı küpeleri, portakal rengi tişörtüyle AK Parti bayrağını saatlerce salladı. Yanında ise siyah çarşaflı Saime Dağlar vardı. Onları birleştiren şey ise Erdoğan aşkı.

*Economist:
22 Temmuz seçimlerinin en iyi sonucu, AK Parti'nin tekrar iktidara gelmesi olacak. Seçimler sadece Türkiye ve bölge için değil Müslüman ülkelerinde demokrasi için de önem arzediyor. Gerçek tehlike, muhalefetin 'laiklik olmadan demokrasinin manasız' olduğu şeklindeki söylemi. Bu askerlerin müdahelesi için bir bahane olabilir.

* Newsweek:
Seçimlerde Türkiye daha çok ya da daha az dinci olup olmamayı değil daha çok ya da daha az Avrupalı ve özgür olup olmamayı seçecek. AKP, Türkiye'yi Avrupa'ya hazırlamaya çalışıyor. Eski moda milliyetçiler ise Türkiye'yi uygulanan devlet laikliğine, liberallik dışına ve askeri yönetime çağırıyor.

* Washington Times:
İktidardaki AK Parti, pragmatik tercihleri ve politikaları ile yerini yine büyük ihtimalle koruyacak gibi görünüyor.

*İspanyol El Pais:
Ilımlı İslamcılar, iyi giden ekonomi sayesinde seçimin favorileri. Ancak aşırı sağ ve milliyetçiler İslamcıların hâkimiyetini tehdit ediyor. Cumhurbaşkanı seçimi fiyaskosunun açtığı yaranın kapanması zaman alacak. AKP'den duyulan kuşkulardan en çok MHP yararlanıyor.

* Le Monde:
DTP bağımsızlar ile yüzde 10'luk barajı aşmayı planlıyor. Kürt yanlısı adaylar 30 kişilik grup kurarak parlamentoda ağırlık sahibi olmayı bekliyor.

*Liberation:
Laik, solcu, azınlıklar savunucusu bağımsız adaylardan Baskın Oran da, öldürülen gazeteci dostu Hrant Dink gibi tehdit ediliyor.

*Wall Street Journal:
22 Temmuz seçimleri, laiklerle İslamcılar arasında süren uzun savaşta yeni bir bölüm. Güneydoğu'daki PKK saldırıları ve Avrupa Birliği'nin, Türkiye'nin üyeliğine yönelik son çıkışları görünüşü daha da karmaşıklaştırıyor.