kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hayvanları için Bodrum'a taşınan Nurten Akoral eşi sanatçı Tunç Oral ile çok mutluydu.

Hayvanlara adanmış buruk bir hayat hikâyesi

NESLİHAN TUNÇ
Bodrum Milas'taki orman yangınında, hayvanlarını kurtarmak isterken hayatını kaybeden 78 yaşındaki Nurten Akoral'ın ölümü hayvansever camiada büyük bir yasa neden oldu. Dört ayaklı dostları için nice fedakârlıklara göğüs geren Akoral'ın hayvanlara adanmış bir hayat hikâyesi var..
İLİŞKİLİ HABERLER
Hayvanlara adanmış buruk bir hayat hikâyesi
Bundan 30-40 yıl önce Nişantaşı sokaklarında, boyunlarına kırmızı kurdeleler takılmış, bakımlı, tombiş ve mutlu kediler yaşarmış. Kırmızı kurdeleler, kedileri görenler sahipli olduklarını anlasın da zarar vermesin diye takılırmış. Peki ama bu kurdeleleri takan kimmiş? 15 Temmuz 2007 günü Bodrum Milas'ta çıkan orman yangınında hayvanları korumak için hayatını kaybeden Nurten Akoral... Hayvanlara adadığı hayatını yine onların yolunda yitiren Nurten Akoral... Geçtiğimiz perşembe günü, gözü yaşlı bir kalabalık tarafından ebedi yolculuğuna uğurlanan 78 yaşındaki Nurten Akoral'ın ilginç bir hayat öyküsü var. Bütün hayatı boyunca hayvan hakları için mücadele veren Akoral, hayvanlar için birçok şeyden vazgeçmiş. Bir dönem sürdürdüğü lüks yaşam da bunlardan biri. Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar'ın kardeşi Selman Yaşar ile 20 yıl evli kaldıktan sonra, hayvanlar uğruna yalnızlığı seçmiş.

BÜYÜK BİR SERVETİ TEPTİ
Yüksek Kimya Mühendisi olan Nurten Akoral, üniversitede tanıştığı Selman Yaşar ile 1951 yılında evlenmiş. Bu evliliğinden bir kızı bir de oğlu olmuş. 1970 yılında boşandıktan sonra İstanbul'da yaşamaya başlayan Akoral, Nişantaşı'nda açtığı Kuğu Güzellik Salonu'nu yaklaşık 35 yıl işletmiş. Son 30 yıldır sinema sanatçısı Tunç Oral (Tuncer Akoral) ile evli olan Nurten Hanım, geçen yıl Bodrum'a yerleşmiş. Buraya taşınmasının nedeni de yine hayvanlarıymış. Yıllarca Sarıyer Belediye Meclis üyesi olarak da görev yapan Akoral, İstanbul'da birçok hayvansever derneğin kurulmasına öncülük ederek, başkanlık yapmış. Nurten Akoral'ın kızı Serra Yaşar da Bodrum'da yaşıyor. Bodrum'da Oriste adlı bir restoran işleten Yaşar da annesinin izinden gidiyor ve evinde 40 kedisi ve 10 köpeğiyle birlikte yaşıyor. Bunun dışında Bodrum Hayvan Hakları Derneği'ne üye olan Yaşar, buradaki barınaklara destek oluyor. Annesinin ölümü nedeniyle gözyaşları bir türlü dinmeyen Serra Yaşar, onun kelimelerle anlatılamayacağını söylüyor: "Bazı yangın görüntülerinde 'çocuğumu kurtarın' diye kenardan bağıran anneler vardır... Benim annem kedi köpek için attı kendini yangının ortasına. Hayatını hayvanlara adamıştı ve onlar için hiç gözünü kırpmadan canını verdi. Hayvanlar uğruna hayatında birçok şeyden vazgeçti. Hayatı boyunca hem çalışıp ayakta durdu, hem de hayvanlar için uğraştı. Annemin öyle bir hayatı vardı ki; Moda Kulübü'nün açılışlarında ilk dansı annemle babam yapardı, Kızılay'ın balolarının en şık kadını daima o seçilirdi. İşte hayvanlar uğruna böyle bir hayatı tepti." Annesinin hayatını roman olarak kaleme aldığını söyleyen Serra Yaşar: "Onun hayatından alınacak öyle büyük dersler var ki..." diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Okullarda boş derslere girip hayvan sevgisini anlatırdı, otobüsleri klinik haline getirip varoşları gezip bedava aşılama, kısırlaştırma yaptırırdı. Hayatı boyunca belki 10 bin kedi, bin tane köpek sahiplendirdi. Ve bunlar annemin yaptıklarının on binde biri."

BÜTÜN BODRUM AĞLIYOR

Yaklaşık bir yıl önce Bodrum'a taşınan annesinin taşınma nedenlerinin başında hayvanların geldiğini söylüyor Serra Yaşar: "Ancak ormanlık bir yerde yaşayabileceği için bu evi bulmuştu. Çok mutluydu Bodrum'da. Hemen kendisine çevre yapmıştı. Herkes üzgün. Bodrum ayağa kalkmış durumda." Bodrum Milas Meşelik Köyü'ndeki evinin bahçesini bir barınak haline getirmiş olan Nurten Akoral, eşi Tunç Oral, 30 kedisi ve altı köpeğiyle birlikte yaşıyormuş. Yangında köpeklerin ikisi, kedilerin de birkaçı yanarak ölmüş. Serra Yaşar, yaralı hayvanların veteriner kliniğinde tedavi gördüğünü, hepsini yakından takip ettiğini söylüyor. Nurten Akoral'ın oğlu Serhan Yaşar da hayvan sevgisine kurban giden annesi için çok üzgün. Nurten Akoral'ın hayvanlar uğruna verdiği mücadelerde hep yanında olan can dostu, Türk Sanat Müziği sanatçısı Nigar Uluerer de en yakın arkadaşının ölümünden dolayı şokta olduğunu söylüyor. 17 yıldır yaşamını Bodrum'da sürdüren sanatçı, Nurten Akoral'ı, "Bütün hayvanların annesiydi," diyerek hüzünle anıyor: "Zeki Müren mikrofon başında, Nurten Hanım da baş koyduğu yolda öldü. Çok büyük bir hayvanseveri kaybettik. Nurten Hanım'ı yıllarda Sarıyer'de bir barınak kurmuştu ve varını yoğunu oraya harcamıştı. Burası kapandıktan sonra eski bir otobüs buldu ve Yıldız Parkı'nın girişinde hayvanlara bakım hizmeti vermeye başladı. Yıllarca hep beraber orada çalıştık. Sonra ben Bodrum'a göç ettim. Kendisiyle uzun bir süre irtibatımız koptu. Geçen yıl buraya gelince tekrar eski günlerdeki gibi kaldığımız yerden çalışmaya Hayvanları için Bodrum'a taşınan Nurten Akoral eşi sanatçı Tunç Oral çok mutluydu. başladık. Kızı Serra bundan sonra annesinin ruhu için daha da hayvanlara sarılacak biliyorum." Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Birgül Rona ise, Nurten Akoral'ın kaybının bütün hayvansever camia için çok üzücü olduğu görüşünde: "Nurten Hanım'ın Bodrum'a göç ettikten sonra çok da mutlu olduğunu duymuştum. Vefat ettiğini duyunca çok üzüldüm. Nurten Hanım'la biz çok eski dönemlerden tanışırız. Ben 10 yıldır dernek başkanıyım. Kendisi daha evvel dernek başkanlığı yapmış. Çok büyük bir hayvansever olduğunu hayvanlar için çok çabaladığını biliyorum. Feci bir ölüm oldu. Benim evimde de 10 tane kedi var. Aynı şey olsa ben de aynısını yaparım. Onu anlayabiliyorum."
(MHA muhabirleri İzmir'den Murat Şahin, Bodrum'dan Alp Arbak'ın katkılarıyla)