kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Afrika sıcaklarından nasıl korunabilirim?

* Malum son günlerde Afrika sıcakları her yeri kavuruyor. İki adım yürüsek bitkin düşüyor, ter içinde kalıyoruz. Sıcaklardan etkilenmemek için neler yapmalıyım. Ne yaparsam sıcaklığın etkisini fazla hissetmem?

Sıcak havalarda; bilhassa yaşlılarda, kalp, yüksek tansiyon, kronik bronşit ve astım hastaları ile bebek ve çocuklarda ciddi sağlık sorunları yaşanabilir. Nispi nem oranının yüksek olması ve efor yapılması sıcaklığın olumsuz etkisini daha da artırır. Aşırı sıcağa maruz kalan kişilerde; kol ve bacaklarda kramplar görülebilir, sıvı ve mineral kaybına bağlı olarak halsizlik, bitkinlik, baygınlık, aşırı terleme, bulantı ve baş ağrısı gibi belirtiler ile tansiyon düşmesi ve şok gelişebilir. Güneş ve sıcak çarpması denilen acil ve yoğun tedavi gerektiren ölümcül bir duruma ilerleyebilir. Kapalı ortamlarda kalan kişiler sıcak çarpması riski altındadır. Arabada bırakılan bebekler, evlerinde yalnız yaşayan yaşlılarda sıcak çarpması daha sık meydana gelir. Bunlarda terleme de olmaz. Bilinç kaybı ortaya çıkar ve vücut ısıları çok yükselir.

HAVADAR YERDE DURUN
Sıcaklığın olumsuz etkilerinden korunmak ve bunaltıcı etkisini daha az hissetmek için şu kurallara uymanızda fayda var: Öğleyin güneş ışınlarının dik açıyla geldiği ve sıcaklığın çok yükseldiği saatlerde (saat 11.00 ila 17.00 arasında); doğrudan güneş altında ve yeterli hava akımı olmayan kapalı mekanlarda kalınmamalı. Ev ve işyeri gibi kapalı alanlar devamlı havalandırılmalı. Yeterli hava akımı olmayan mekanlarda klima veya vantilatörler kullanılmalı. Sıcaklarda aşırı efor ve yorgunluk gerektiren işler yapmamalı.

AYRAN VE SODA İÇİN
Sıcak havalarda alkol ve sigaradan uzak durmalı. Ağır, yağlı ve kızartma türü yemeklerden ve tıka basa yemekten kaçınılmalı; hafif, sebze ve meyve türü gıdalar ve bol sıvı tüketilmeli. Sadece su içmek yeterli olmaz. Terleme sırasında kaybedilen tuz ve minerallerin yerine konması için tuzlu ayran ve maden sodası gibi içecekler tercih edilmeli. Sentetik ve dar giyecekler yerine, pamuklu, ipek veya keten mamulü vücudun havalanmasına izin veren bol ve rahat kıyafetler tercih edilmeli. Ultraviyole ışınlarına karşı etkili güneş gözlükleri ve başı güneşten koruyan şapkalar kullanılmalı. Kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile idrar söktürücü tedavi alan hastalar çok dikkatli olmalı; aşırı terleme ile su ve tuz kaybederlerse, her zaman almakta oldukları tedavinin ciddi yan etkiler doğurabileceğini asla hatırlarından çıkarmamalı. Bu hastalar, her zaman almakta oldukları tedavilerine rağmen yakınmalarında artma veya durumlarında bozulma olursa, hemen takip eden hekimlerine başvurmalı.