kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Garnier Ürün Müdürü Burcu Bezci, sağlıklı bir şekilde bronzlaşılabileceğini söylüyor.

Kızgın güneşe savaş açın

Neslihan TUNÇ
07.07.2007
Güneşin zararlı etkilerine karşı her an dikkatli olmak gerekiyor. Uzmanlar cilt kanserine karşı uyarırken, dernekler ve kozmetik firmaları bu konuda eğitim kampanyaları düzenliyor..
Güneşin zararlı etkileri nedeniyle kansere yakalananların sayısı her geçen yıl biraz daha artıyor. Oysa ki bunun önüne geçmek çok da zor değil. Yapılması gereken sadece güneşin etkili olduğu saatlerde dışarıya çıkmamak ve koruyucu kremler kullanmak. Ama ne yazık ki toplumumuzda henüz tam bir bilinçlenme söz konusu değil. Bu nedenle sivil toplum kuruluşları ve kozmetik firmaları çeşitli kampanyalar düzenliyor. Örneğin kanserle mücadele adına dünya çapında kampanyalara ev sahipliği yapan Avrupa Kanser Örgütleri Birliği ECL ve güneş koruma ürünleri sunan Garnier Ambre Solaire, cilt kanseri konusunda insanları eğitmek için birlikte hareket etmeye başladı. Garnier Ürün Müdürü Burcu Bezci, bu birliktelikle ilgili şunları söylüyor: "ECL, kanseri önlemede profesyonel, Garnier Ambre Solaire ise güneşten korumada dünya uzmanı markalar. Buradan yola çıkarak, Garnier ve ECL tüketicileri güneş bakımı konusunda eğitmek ve güneşin zararlı etkilerinden en iyi şekilde korumak için uzun soluklu bir birlikteliğe imza attılar. ECL, kendini kanserle mücadeleyi duyurmaya ve önleyici kampanyalar düzenlemeye adamış bir organizasyon olarak, aşırı ultraviyole ışın radyasyonun (UVR) cilt kanserine sebebiyet verecek olmasından büyük endişe duyuyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün UVR'den korumanın en etkili yolunun, doğru güneş koruyucularını kullanmak olduğu fikrini destekliyor. Buna uygun olarak Garnier Ambre Solaire, güneş bakımı konusunda 71 yıllık deneyime sahip bir firma." Güneşin zararlı etkilerinin yol açtığı cilt kanserinden korunmak için koruyucu ürünler kullanmanın önemi uzmanlarca vurgulanıyor. Burcu Bezci, artık güneşin her yerde ve her an tehlikeli olduğuna değiniyor: "Bu sebeple ondan korunmak için yeni alışkanlıklar edinilmeli ve sadece plajda güneşlenirken değil, güneşe maruz kalınan her an koruma önlemi alınmalı. UV ışınları camdan ve sudan geçebilme özelliklerine sahip oldukları için, araba kullanırken, yüzerken vb. durumlarda da yüksek koruma faktörlü bir güneş bakım ürünü kullanmaları gerekir."

HANGİ CİLDE KAÇ FAKTÖR?
Güneşten koruyucu ürünler arasından doğru ürünleri kullanmak da önem taşıyor. Hangi cilt tipi kaç faktör kullanmalı? Sorumuza Burcu Bezci şöyle yanıt veriyor: "Normal cilde sahip, buğday tenli kumral bir kişi ilk kez güneşe çıktığında 30-40 faktör, sonraki günlerde ise 20 faktöre kadar düşen ürünler kullanabilir. Ama güneşe karşı hassas cilde sahip açık tenli, kızıl saçlı veya sarışın kimseler mutlaka 50 ve üstü ile başlayıp, sonraki günlerde en az 40 faktör kullanmalı. Buna karşın güneşe karşı hassas olmayan daha koyu esmer tene sahip kişiler ise rahatlıkla 30 koruma faktörüyle başlayıp, ilerleyen günlerde daha düşük faktörler kullanabilir. Ancak çocukları tüm bu katagorilerden ayrı tutuyorum; onların hassas ve ince cildine özel kalıcı ve yüksek faktörlü koruma ürünlerini kullanmaları gerekir." Ailelerin çocukların güneşten korunmasına çok dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Bezci şunları ekliyor: "Çocukların organizması ve ciltleri, henüz doğal korunma sistemleri yeterince gelişmediği için çok daha hassastır. Cilt çok daha kırılgan olduğu için çocukluk dönemi boyunca alınacak güneşin zararlı etkileri birikerek, ileriki yaşlarda tedavisi olmayan çok daha büyük hasarlara yol açabilir. Dolayısıyla, çocukların ciltleri zararlı güneş ışınlarına karşı çok daha özel bir korumaya ihtiyaç duyar. Bu yüzden Garnier Ambre Solaire tamamen çocuklara özel ve patentli formüllerden oluşan bir seri oluşturdu. Üstün teknoloji kullanılarak formüle edilmiş yüksek koruyucu ve nemlendiricili ürünler, dört kata kadar daha çok etkili ve suya ve kuma karşı ekstra dayanıklı. Tabii bu uzman ürünlerin kullanımı ne kadar etkin ise de; anneler üç yaşın altındaki çocuklarını güneşe maruz bırakmamalı ve şapka, güneş gözlüğü ve tişörtlerinin üzerlerinde olduğundan emin olmalılar."