kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Granitin ardından mermer sektörüne de girdi

05.07.2007
Türkiye'nin beş kentinde ocağı olan Granitaş'ın yıllık üretimi 850 bin metrekare. Granitaş, granitten sonra bu yıl mermer sektörüne de girdi..
* Türkiye'nin hangi bölgelerinde ocaklarınız bulunuyor?
Granitaş olarak bizim Türkiye'de beş yerde ocağımız var. En büyüğü Aksaray'da olmak üzere, Giresun, Kırklareli, İzmir ve Eskişehir'de. Önümüzdeki günlerde, Çanakkale'de de bir ocak açmayı düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıla kadar sadece granit sektörü içindeydik. Bu yıl mermere de başladık. Biri Çorum'da diğeri Eskişehir'de iki mermer ocağımız var. Bu yılın sonunda Antalya'da da bir mermer ocağı daha açacağız. Hedefimiz bu yılın sonunda 20 bin metreküpün üzerinde üretim gerçekleştirmek. Bu da 850 bin metrekare granit anlamına geliyor. İthalatımız yıllık 7 bin metreküp civarında.

* Bu ocakları bulmanızda devletin katkısı ne oluyor?
Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nün (MTA) hazırladığı bir takım haritalar var. Çalışmalar yapılıyor, ama orada daha çok bilimsel veriler yer alıyor. Yani bize sadece granit olduğu söyleniyor. Rengi, sanayiye uygunluğu gibi çalışmalar söz konusu değil. Ticari yönünün olup olmamasına bizim jeoloji ekibimiz bakıyor.

* Perakende satışınız, mağazalarınız var mı?
Bizim, üçü İstanbul'da toplam 10 satış merkezimiz var. Bunların en büyüğü, Kurtköy'deki ana merkez. 3 bin 300 metrekare kapalı alanda 50 bin metrekarelik 100'ü aşkın granit sergileniyor. Tabi bunları mağaza diye görmemek gerekir. Bizim tarzımız şu; perakende satış yapıyoruz ama müşteriler atölye ustasıyla birlikte gelip seçer, çünkü bizim ürünlerimiz tekrar atölyecinin elinden geçiyor. Bunun dışında sayısı 20 olan yetkili uygulama ve satış merkezlerimiz var; bayi gibi. Bu bayiler, ürünlerimizin uygulamasını da yapıyorlar.

* Artık tüm sektörlerdeki şirketler, ürünü ve hizmeti bir paket halinde satıyor. Siz neden bu uygulamadan vazgeçtiniz?
Biz "Uygulamayı bırakıyoruz" dedikten sonra Alarko geldi, Kazakistan'daki havaalanını beraber yapacağız dedi. Yani, kararımızın ardından gidip Kazakistan'da uygulama dahil bu işi yaptık. Ama çok özel bir durum olmadıkça kaçınıyoruz. Ya da uygulamada güvendiğimiz iş ortaklarımızla yapıyoruz. Bunun nedeni, apayrı bir branş olması. Ayrıca artık Türkiye'de çok iyi uygulama firmaları oluştu.