kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çin malına karşı markalı satacak

EBRU ERDOĞAN
05.07.2007
Granitaş Yönetim Kurulu Başkanı Suat Sarısoy, doğal taşta markalama gibi bir kavram olmamasına karşın, Türk pazarına giren Çin mallarına karşı markalı satışa başlayacaklarını söyledi Tüm dünyada doğal taşa olan talepte hızlı bir artış olduğunu dile getiren Suat Sarısoy, Türkiye'nin de bu artıştan olumlu etkilendiğini, pazarın her yıl yüzde 35-40 büyüdüğünü ifade etti ..
Granitaş Yönetim Kurulu Başkanı Suat Sarısoy, Türkiye'de doğal taş pazarında Çin ürünlerinin artık kendine has bir segment oluşturduğunu belirterek, ucuz ve vasıfsız olan bu ürünlerin ayırt edilmesinin çok güç olduğunu söyledi. Granitte pazara ürünlerin benzerinin sokulmasının çok yaygın olduğunu anlatan Sarısoy, "Doğal taşta son döneme kadar markalama gibi bir kavram yoktu. Ama bizim bazı ürünlerimiz bundan sonra markalanmış olarak çıkacak" dedi.

* Çin doğal taşta Türkiye'nin büyük ithalatçılarından biri oldu. Peki Türk pazarında Çin'in etkisi ne?
Çin, her sektörde yaptığı gibi doğal taşta da pek çoğu vasıfsız olan ürünleriyle kendine has bir segment oluşturdu. "Ucuz granit pazarı" gibi bir pazar bu. Bizim granitin cilasını yaptığımız makinelerin fiyatı 400 bin Euro. Çin'deki küçük sanayici bunu, bin dolarlık makineyle ve el gücüyle yapıyor. Tabi bunun kullanım açısından farkı ortada.

* Tüketici Çin malını diğerlerinden nasıl ayıracak? Granitte taklit oluyor mu?
Müşteri olarak Çin ve Türk ürününü birbirinden ayırt etmeniz çok zor. Bunun için yapabileceğiniz tek şey, iş yaptığınız atölyecinin namuslu olması. Aslında doğal taşta markalama gibi bir kavram yoktu. Ama bizim bazı ürünlerimiz bundan sonra markalanmış olarak çıkacak. Granitte taklit olmuyor. Fakat ürünlerin benzerleri sokulabiliyor pazara. Mesela Aksaray Yaylak graniti yerine Çinli olan benzeri satılıyor. Pek çok kamu binasında bu nedenle Çin graniti kullanıldığını ben biliyorum.

* Türkiye granit pazarı ne hızla büyüyor?
Tüm dünyada doğal taş için talep önemli yükselme gösteriyor. İnsanlar doğal ürünlere daha yakınlık gösteriyorlar çünkü. Türkiye de bundan pay almaya başladı. Doğal taş içinde doğal granit en sert taş grubudur. Doğadaki en sert yapı malzemesidir. Sertlik derecesi 6-7 mohs'tur. Yani paslanmaz çelik ayarında bir yapı malzemesidir. Tüm bu olumlu nedenler sayesinde pazar, her yıl en az yüzde 35- 40 artış gösteriyor.

* Granitin fiyatı ne?
Granitin fiyatı, rengine, nerede bulunduğuna göre farklılık gösteriyor. Bir aralık vermek gerekirse, 40-200 YTL arasında olduğunu söyleyebiliriz. Gri ve pembe, ekonomik gruplardır. Siyah, yaldızlı, mavi bunlar çok özel ürünlerdir. Norveç'ten gelenler de en pahalı gruptur.

* Granitte fiyatı belirleyen unsurlar neler?
Granitte renk çok önemli. Daha önce de söylediğim gibi granitlerin hepsi sağlamdır ama aralarında sağlamlıktan doğan farklılıklar da vardır. Bazılarında su emme oranı yüksektir, aşınma dayanıklılıkları düşüktür. Bunlar da fiyatları belirleyici unsurlar olur. Türkiye'deki granitlerin teknik olarak özellikleri çok iyi, sadece renk sıkıntımız var. Pazara sunabildiğimiz ürünler, gri, koyu füme ve yeşil ürün. Bunun dışında sarı, siyah, kırmızı gibi ürünler görebilmiş değiliz. Arama ekibimiz her ay 10 bin kilometre yol kat ederek, Anadolu'yu karış karış arıyor. Şu ana kadar bulamadığımız için, İtalya, İspanya, Norveç, Finlandiya, Brezilya, Hindistan, Doğu Afrika ve Ukrayna'dan ithalat yapıyoruz.
Haberin fotoğrafları